Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 6,7 milyon çalışanın otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında olacağı tahmin edildiğini belirterek, “Bu düzenleme ile 10 yıllık dönemde 90 milyar liralık bir tasarrufun oluşturulmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye Varlık Fonu’nun da kurulacağını kaydeden Canikli; yatırımlara uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman oluşturacak fonun ekonomik büyümeyi de motive edeceğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Canikli, Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’nde yaptığı yazılı açıklamada, kentsel dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde gayrimenkul sertifikalarının kullanılabilmesi ve faizsiz finansal araçların geliştirilmesi hedefleri çerçevesinde hazırlanan söz konusu Tebliğin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
‘Kentsel dönüşümde yeni bir dönem’
Yeni düzenleme ile ülkede kentsel dönüşümde yeni bir dönem başlayacağına işaret eden Canikli, “Kentsel dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının da verilmesinin önü açılmış, isteyen hak sahibine sertifika, isteyen hak sahibine ihraççı ile aralarındaki anlaşmada belirtilen dairesini alma hakkı sağlanmıştır.” ifadesini kullandı.
Sertifikaların metrekare olarak tanımlandığını belirten Canikli, sertifika almayı tercih eden hak sahiplerine, yeterli sayıda sertifikaya sahip olmaları şartıyla, tamamlanan projeden talep ettiği daireyi alma imkanının getirildiğini ifade etti.
Canikli, sertifika sahibi olup da daire talep etmeyen hak sahipleri ile borsadan satın alarak sertifika sahibi olan vatandaşlara, sertifikalarını ister borsada vadesinden önce satabilmeleri, isterlerse de ihraççıdan sertifikalarını nakde dönüştürülmesini talep etme hakkının getirildiğini vurguladı.
‘Borsada alınıp satılacak’
Sertifikalara ihraççı tarafından belirli periyotlarda geri alım garantisi verileceğini, böylece vatandaşların sertifikalarını kolaylıkla nakde dönüştürebileceğini ifade eden Canikli, “İhraç edilecek sertifikalar borsaya da kote edilecek olup, aynı zamanda isteğe bağlı olarak borsada da alınıp satılabilecektir. Vatandaşlarımız gayrimenkul sertifikalarını ya doğrudan ihraççı şirketten ya da banka ve aracı kuruluşlar kanalıyla borsadan satın alabilecek, satın aldıkları sertifikaları izahnamede belirtilecek periyotlarla ihraççıya geri satabileceği gibi hisse senetlerinde olduğu gibi borsada tekrar satabileceklerdir.” dedi
Özel sektör şirketlerinin konut ve ticari alan projelerinde, proje değerinin en fazla yüzde 50’sinin sertifika ihracı yoluyla finanse edilebileceğini ifade eden Canikli, kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ise proje bedelinin tamamının gayrimenkul sertifikası ihracı ile finanse edilebileceğini bildirdi.
Geri alımda fiyat, sertifikaların ihraç tarihindeki nominal değerinin, geri alım tarihindeki TÜİK tarafından açıklanan ÜFE, TÜFE ve buna benzer endekslerden oluşan sepet değişim oranına göre düzeltilmiş tutarından aşağı olmayacak şekilde belirlenecek. Açıklamaya göre; Belediyeler, İller Bankası A.Ş., TOKİ ve bunların bağlı ortaklık ve iştirakleri ile bu kuruluşların anlaşma yapacağı özel inşaat firmaları ihraççı olabilecek.
10 yılda 90 milyar liralık tasarruf
Canikli, daha sonra Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımla ilgili tasarıyı TBMM’ye gönderdiklerini ifade ederek, “Bu düzenleme ile yaklaşık 6,7 milyon çalışanın otomatik BES kapsamında olacağı tahmin edilmektedir. Bu düzenleme ile 10 yıllık dönemde 90 milyar liralık bir tasarrufun oluşturulmasını bekliyoruz. Bu rakam gerçekten ciddi bir rakamdır ve Türkiye’nin tasarruf oranlarının bir miktar daha yukarıya çıkartılmasında önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.
Türkiye Varlık Fonu’nun da kurulacağını belirten Canikli; stratejik, büyük ölçekli ve ülkenin gelişmesine katkı sağlayacak yatırımlara uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman oluşturacak fonun ekonomik büyümeyi de motive edeceğini dile getirdi.
Özellikle yüksek miktarda finansman gerektiren, yüksek teknolojili ve stratejik yatırımların bu şekilde hayata geçirilebileceğine dikkati çeken Canikli, “Fon, ihraç edeceği menkul kıymetler yoluyla küçük yatırımcıların tasarruflarını yüksek nemalı getirilere dönüştürme imkanı da sağlayacaktır.” diye konuştu.
(3)