Standard & Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından gözlerin çevrildiği uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin notunu değiştirmedi. Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyede bırakan Moody’s, Türkiye’yi izlemeye devam edecek.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu değiştirmedi.
“Değerlendirme süreci bitmedi”
Moody’s’den yapılan yazılı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından 18 Temmuz’da açıklanan değerlendirme sürecinin halen sürdüğü belirtildi.
“Moody’s’in başarısız olan darbe girişiminin ardından 18 Temmuz 2016’da duyurduğu değerlendirme süreci halen devam etmektedir. Türkiye takviminde yer alan 5 Ağustos bu nedenle kullanılmamıştır” ifadesine yer verilen açıklamada, darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin orta vadedeki sonuçlarının izleneceği kaydedildi.
Kuruluşun açıklamasında ayrıca FETÖ’nün başarısız darbe girişiminin, Türkiye’nin ticaret ortamını, dış tamponlarını, büyüme beklentilerini ve kanun yapıcı kurumlarını olumsuz etkileyebileceği de ifade edildi.
Moody’s, 18 Temmuz’da yaptığı açıklamada, darbe girişimi sonrasında başlatılan değerlendirmenin 90 gün içinde sonuçlanacağını duyurmuştu. Kuruluşun Türkiye’ye ilişkin 2016 takvimindeki potansiyel değerlendirmelerinin sonuncusu 2 Aralık 2016 tarihinde yapılacak.
Mantıklı hareket!
Moody’s, Türkiye’ye yönelik son not değerlendirmesini, 4 Aralık 2015 tarihinde yaparak, “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu ve “negatif” not görünümünü teyit etmişti.
Analistler, Moody’s’in beklendiği gibi gelişmeleri izleyip darbe girişiminin etkilerini izleyeceğine dikkat çekerek, bunu “mantıklı bir hareket” olarak nitelendirdiler.
Standard & Poor’s not kırmıştı
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s darbe girişiminin ardından siyasi kutuplaşmanın arttığı ve kurumsal denetim mekanizmalarının zayıfladığı şeklinde kanaat belirterek Türkiye’nin kredi notunu bir kademe düşürmüş ve BB+’dan BB’ye indirmişti. Kredi notunun durağan olan görünümü ise negatife çevrilmişti.
S&P tarafından yayımlanan değerlendirmede darbe girişimi sonrasında bir dönem belirsizliğin yüksek seyretmesinin beklendiği ve bu nedenle dış finansman ihtiyacı olan ekonomiye sermaye girişinin kısıtlanabileceği ifade edilmiş, not görünümünün negatife çevrilmesine gerekçe olarak Türkiye’nin siyasi görünümünün daha parçalı hale gelmesi gösterilmişti. Değerlendirmede Türkiye’nin dış borçlarını çevirme kabiliyeti üzerindeki risklerin de arttığı belirtilmişti.
Türkiye’nin notunu kıran Standard & Poor’s, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Sen kim oluyorsun?” sözleriyle eleştirilmiş, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de, kuruluşu darbecilerle işbirliği içinde olmakla suçlamıştı.
Kredi notu S&P tarafından bundan önce de yatırım yapılabilir düzeyin altında derecelendirilen Türkiye, Moody’s ve Fitch’ten yatırım yapılabilir nota sahip.
(6)