Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik’in global markası Grundig, gıda israfına karşı mücadeleyi globale taşıyor. Ünlü İtalyan şef Massimo Bottura tarafından kurulan Food for Soul Organizasyonu’nun İtalya dışındaki ilk projesi Refettorio Gastromotiva’nın ortaklarından birisi de Grundig olacak. Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, “Grundig ve Food for Soul arasındaki sinerji, daha az israf ve daha fazla ihtiyaç sahibini doyurma konusunda gıdaya duyulan saygı üzerine kurulmuş durumda” dedi.
Araştırmalar, her yıl yenebilir durumda olan ortalama 1,3 milyar ton gıdanın çöpe gittiğini ortaya koyuyor. “Respect For Food-Gıda’ya Saygı” felsefesini benimseyen Arçelik AŞ’nin global markası Grundig, gıdaların daha uzun süre taze kalmasını sağlayan yenilikçi teknolojiler tasarlıyor.
Dünya kaynaklarının verimli kullanımına büyük önem veren Arçelik A.Ş.’nin üst segment markası Grundig, global ölçekte gıda israfını önlemek amacıyla harekete geçti. Gıda israfı ile mücadele etmek amacıyla, dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şef Massimo Bottura’nın kurduğu kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan ‘Food for Soul’ ile işbirliği yapan Grundig, organizasyonun İtalya dışındaki uluslararası ilk projesi Refettorio Gastromotiva’nın ortaklarından birisi olacak. Food for Soul ile Grundig’i bir araya getiren proje, global gıda israfına yönelik farkındalık yaratmayı hedefliyor ve mutfakta israfın nasıl önleneceği konusunda toplumu bilinçlendiriyor.
İtalya dışındaki uluslararası ilk Food for Soul projesi olan Refettorio Gastromotiva, Brezilya’da devam eden olimpiyatlar sırasında start alacak. Grundig’ın sponsorluğu ile hayata geçen proje, Rio 2016 Olimpiyat Komitesi’nin Sürdürülebilir Gıda İnisiyatifi’nin bir parçası olacak. Refettorio Gastromotiva’da mutfak, gıdaların ömrünü uzatan en yüksek kalitede yenilikçi Grundig ürünleri ile donatılacak.
“Gıda israfına karşı çözümün bir parçası olacağız”
Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, Food for Soul işbirliğine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Doğal kaynakların verimli kullanılmasına büyük hassasiyet gösteriyor, daha az su ve enerji harcayan ürünler geliştirmek üzere çalışıyoruz. Şimdi de global bir sorun olan gıda israfına karşı çözümün bir parçası olmak için adım atıyoruz.
Food for Soul, amacı ve çalışma prensipi açısından Grundig’in değerleriyle birebir örtüşüyor. Grundig ve Food for Soul arasındaki sinerji, daha az israf ve daha fazla ihtiyaç sahibini doyurma konusunda gıdaya duyulan saygı üzerine kurulmuş durumda. Bu organizasyonun, gıda israfını azaltmak konusundaki hedeflerini destekliyor ve bu alanda daha fazla kişinin bilinçlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz de sürdürülebilir ürünler geliştirerek ve taahhüt ettiğimiz destekle, dünyada bu alandaki bilinçlenmeye katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.”
İtalyan şef Massimo Bottura da, “Grundig, Food For Soul’un değerlerini ve felsefesini paylaşıyor ve mevcut kaynakların korunmasına destek veriyor. Ortak hedefimiz gıda israfını önleyecek bilinci oluşturmak ve doğru yöntemleri kullanarak, gıda israfının önüne geçmek” şeklinde konuştu.
Food For Soul nedir?
Massimo Bottura’nın Milano’da kurduğu ‘Refettorio Ambrosiano’, 5 ay içinde 15 ton gıdanın israf edilmeden değerlendirilmesini sağlayarak büyük bir başarı kazandı ve Food For Soul fikrinin doğuşunu sağladı.
Food for Soul organizasyonu, kullanılabilecek nitelikteki gıdaların yeniden değerlendirilmesi ve gıdaların verimli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması prensibiyle çalışıyor. Gönüllü şefler, tasarımcılar, sanatçılar, mimarlar, gıda tedarikçileri, kamu kuruluşları ve özel kuruluşlarla çalışan Food For Soul, gıda israfını engelleyecek modeller de geliştiriyor.
(15)