Türkiye mısır üretiminde öne çıkan Çukurova’da hasat başlıyor. 2016 Mısır Hasat Şenliği, 16 Ağustos Salı günü Adana’da yapılacak.
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD), tatlandırıcı ve nişasta sektörünün en önemli hammaddesini oluşturan mısırı üreten çiftçiyi yine yalnız bırakmadı. NÜD tarafından organize edilen 2016 Mısır Hasat Şenliği, 16 Ağustos Salı günü saat 18.00’de Türkiye’nin mısır üretiminde öne çıkan Çukurova’nın kalbi Adana’da yapılacak. Mısır Hasat Şenliği için bu yıl seçilen adres, Yüreğir İlçesi’nde Karataş Yolu 10’uncu kilometrede bulunan Kayarlı Köyü Kavşağı oldu. Etkinlik, çok sayıda çiftçinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
NÜD’ün “Çiftçimizin emeğine, gelin hep beraber omuz verelim.” davetiyle organize ettiği 2016 Mısır Hasat Şenliği’ne; Adana Çiftçiler Birliği, Adana Tahıl Üreticileri Birliği, Adana Ticaret Borsası, Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) ve Toprak Mahsulleri Ofisi de (TMO) destek veriyor.
Mısır Hasat Şenliği için belirlenen alanda saat 18.00’de başlaması öngörülen etkinlikte, STK’lar ve kuruluş yöneticileri tarafından yapılacak konuşmaların ardından biçerdöver ile mısır hasadı başlatılacak.
2015 Yılı Mısır Hasat Şenliği, yine NÜD tarafından 1 Eylül 2015 tarihinde Adana’da organize edilmişti.
NÜD, sektörün en önemli hammaddesi olan mısır üretiminde verim ve kalitenin artırılması konusunda çiftçiye destek veren projelere imza atıyor. Üretiminde yüzde 100 yerli mısır kullanan nişasta üreticilerinin yaptığı düzenli alımlar sayesinde her geçen yıl artan mısır üretimi, geçen yıl 6.4 milyon ton olarak gerçekleşmişti.
Mısırın ekiminden hasadına, depolanmasına kadar olan süreçte gerçekleştirilen işlemlerde çiftçilere yönelik eğitimler düzenleyen NÜD, mısır hasadında ürün kalitesinden birinci derecede sorumlu olan biçerdöver operatörleri eğitimlerinin yanı sıra, TMO ile işbirliği içinde düzenlenen panel ve seminerlerle de, çiftçileri aflatoksin ve doğru ürün kurutma teknikleri konularında bilgilendiriyor.
5977 Sayılı Biyogüvenlik Yasası ile getirilen kurallar ve GDO bulaşışına yönelik yoğun çiftçi eğitim programları gerçekleştiren NÜD’ün 2013 yılında başlattığı ‘Güvenilir Ham madde Tedarik Projesi kapsamında, Türkiye genelindeki mısır hasadını temsil edilecek şekilde 22 ildeki tarlalardan alınan numuneler de analiz ediliyor. Akredite bir laboratuvarda aflatoksin ve GDO analizlerine tabi tutulan numuneler, Türkiye’nin mısırının GDO’lu olmadığını, aflotaksin riskinin de giderek azaldığını ortaya koymuştu.
(12)