Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından uygulamaya koyduğu yaptırımlar kapsamında Türkiye’den gıda ithalatına da yasak getiren Rusya’dan haber var. Rusya’nın Türkiye’den gıda ithalatını yıl sonuna kadar yeniden başlatabileceği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak gittiği St. Petersburg’daki baş başa görüşmenin ardından iki ülke heyetleri arasında çalışma toplantısı da yapıldı.
Rusya’nın 24 Kasım 2015 tarihinde patlak veren uçak krizi dolayısıyla Türkiye’ye yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımların ele alındığı görüşmelerde, ikili ilişkilerin seyri konusu ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraberindeki heyette bulunan isimler, çalışma toplantısında ve ikili görüşmelerde Rus muhataplarıyla bir araya gelirken, Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukaev’den Türkiye’ye uygulanan gıda ambargosuna ilişkin bir açıklama geldi.
Rus haber ajansı RIA’nın haberine göre, Rusya Ekonomi Bakanı Ulyukaev, Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rus Bakan, Rusya tarafından Türk gıda ürünlerine yönelik ambargonun yıl sonuna kadar kaldırılabileceğini ve gıda ithalatının tekrar başlayabileceğini söyledi.
Ulyukaev, Rusya Federasyonu’nun da bu ürünlerin belirli standartları karşılayacağından emin olması gerektiğine vurgu yaptı.
Rusya, 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla Türkiye’den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil, tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklamış, bu ürünleri daha sonra bazı sebze ve meyvelerde eklenmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetin Rus tarafıyla görüşmeleri, ikili ticarette 100 milyar dolar hedefiyle gerçekleşiyor. Bu kapsamda masada enerji, turizm, gıda ve sanayi sektörlerindeki yaptırımların uygulamadan kalkmasının yanı sıra özellikle enerji alanında yeni yatırımlar da bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2016 yılının ilk aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azalarak 13 milyar dolardan 8.5 milyar dolara geriledi. Türkiye’nin ihracatında ikinci, ithalatında ise üçüncü sırada yer alan Rusya, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir yere sahip.
Rusya’dan Türkiye’ye yönelik charter uçuş seferlerinin ve tur satışlarının yasaklanması nedeniyle, turizm alanında Türkiye’nin kaybı ise yılın ilk yarısında 840 milyon dolar oldu. Bu dönemde Türkiye’yi ziyaret eden Rus turist sayısı, yüzde 87.4 geriledi ve 1.4 milyondan 183 bin 828’e düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan mektubu ve telefon görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin’in 1 Temmuz’da imzaladığı Türkiye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin kararnameyle Türkiye’ye yönelik tur satışları tekrar serbest bırakılmıştı.
(6)