Yayınlanan yeni bir çalışmaya göre kalsiyum, fermente süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler gibi sağlıklı kaynaklardan alınmalı. Çalışmada, kemik ve kalp sağlığına katkı koyan yeterli kalsiyum (Ca) alımına yönelik bir yaklaşımdan bahsediliyor.
Çalışma, Saint Luke’s Mid America Kalp Enstitüsü’nden Dr. James H. O’Keefe tarafından hazırlandı.
Open Heart dergisinde yayınlanan çalışmada, ABD’deki nüfusun büyük bir kısmının tavsiye edilen miktarda kalsiyum almadığını öne sürüldü.
Benzer bir sorun Avrupa’da da bazı çalışmalarla gündeme geldi. Yapılan çalışmalar, Avrupa’daki besinsel Ca alımının kadınlar için günde 300 ile 600 mg (mg/gün) arasında, erkekler içinse 350 ile 700 mg/gün arasında olduğunu gösteriyor.
Süt ve süt ürünleri oldukça yararlı
Mevcut araştırma, süt ve süt ürünlerini, toplumun geneli tarafından tercih edilen en kolay ulaşılabilecek kalsiyum kaynakları olarak tanımlıyor.
Araştırmada, sağlam kemiklere ve yumuşak ve esnek damarlara sahip olabilmek için atılabilecek bazı adımlar aktarılıyor.
Bu önlemler arasında, yeterli miktarda hayvansal protein alımı ve günlük 1.000 mg Ca alımı yer alıyor.
D vitamini seviyesinin normal aralıkta olmasını sağlamak ve meyve ve sebze tüketimini arttırmak da diğer önlemler arasında.
Bazı diğer araştırmalar da, sağlıklı beslenmenin zor olduğu koşullarda kalsiyum takviyelerinin de faydalı olabileceğini göstermişti.
Çalışmada, 1978’den günümüze, 40 çalışma incelendi ve değerlendirildi.
Avrupa’daki tavsiye edilen kalsiyum tüketimi seviyesi
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), 18 ile 24 yaş arasındaki genç yetişkinler için ortalama kalsiyum gereksinimini 860 mg/gün olarak tanımlıyor.
EFSA, kalsiyuma ait üst sınırı da günde 2.500 mg olarak belirledi.
Avrupa Sütçülük Birliği, süt ve süt ürünlerini sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin parçası ve birçok mineral ve vitaminin ve yüksek kaliteli protein kaynağı olarak görüyor.
Avrupa Sütçülük Birliği, süt ile kalp damar sağlığı ve diyabete arasında olumlu bir ilişki olduğunu gösteren birçok çalışma olduğunu vurguladı.
K vitamini
Yayınlanan çalışma, kalsiyumun doğrudan faydalarının yanında K vitaminine de değindi.
Hayvanlarla yapılan çalışmalar, yüksek K2 vitamini alımının damarlarda kalsiyum birikiminin azalmasıyla ve damarların kalsifikasyon sürecinin tercine dönmesiyle ilişkili olduğunu gösterdi.
K vitamininin en çok bulunduğu gıda ürünleri et. Özellikle karaciğer, tavuk, et ve süt ürünleri, bol miktarda K vitamini içeriyor.
(3)