“Bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunlar tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamaz” diyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapısal reform ajandasının güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Ağbal ayrıca, Türkiye’nin kadın istihdamı konusunda çok daha fazla mesafe kat etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Fikir Sofrası Düşünce Platformu tarafından düzenlenen Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı’na katılan Bakan Naci Ağbal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin büyüme ve kalkınma hikayesini hiçbir şekilde aksatmadan, daha da yukarıya çekecek şekilde devam ettirmek olduğunu ifade etti.
Ağbal, mutlaka uzun vadeli stratejilerin ve önceliklerin olacağını vurgulayarak, sektörel odaklanmanın önemine işaret etti.
“Ertelenen yapısal sorunlar, yapısal reformlarla çözülmeli”
Maliye Bakanı Ağbal, bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunların tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamayacağını aktardı.
Bu nedenle yapısal reform ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Ağbal, şunları kaydetti:
“Küresel ekonomik gelişmeler, genişleyici para politikasının artık sınırlarına geldiğimize işaret ediyor, hep birlikte iki gündemi ön plana çıkarıyor. Bunlardan biri maliye politikasının da global kırılganlıklar ile talebe karşı alan geliştirmesi. İkinci olarak da bu global ekonomideki bu kırılganlıkları veya düşük büyüme trendini ortadan kaldıracak yapısal reformları yapılması. Bugün dünyanın ortak global ajandası, ertelenen yapısal sorunların yapısal reformlarla çözülmesidir”
“Kadın girişimciliği ve istihdamı artırılmalı”
Ağbal, kadın girişimciliğinin ve istihdamının artırılmasına yönelik önerilerin kendisini çok sevindirdiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bugün Türkiye’de büyüme oranlarını yukarı çekecek en önemli şeylerden biri, kadının iş hayatına katılması ve istihdamdan daha fazla pay almasıdır. Kadın istihdamı, her yıl daha fazla işgücü piyasasından pay alıyor ama maalesef henüz istediğimiz düzeyde değil.
Dolayısıyla hep beraber inşallah kadın girişimciliğinin artırılması, istihdam piyasasında hak ettiği ölçüde daha fazla rol oynaması, şirketlerin üst yönetimlerinde daha fazla bulunması, orta kademenin neredeyse kadın yöneticilerden oluşturulması, bunlar son derece güzel fikirler.”
Hükümet olarak kadın istihdamının artırılmasına yönelik birçok çalışma yaptıklarını ve en son özel kreş ve bakım evi teşvikini getirdiklerini anlatan Ağbal, Türkiye’nin kadın istihdamı konusunda çok daha fazla mesafe kat etmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.
(4)