Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) tarafından her yıl geleneksel olarak Bolu Gölköy Barajı’nda düzenlenen ASOF Türkiye Sportif Sazan Balığı Yakalama Yarışması başladı. 4 Eylül Pazar gününe kadar 99 saat boyunca kesintisiz En Büyük ve En Çok Sazan Balığı yakalamak için kıyasıya yarışacak olan sportif balıkçılar, en büyük balığı yakalayıp, tekrar suya bırakacak.
Ülkemizde sportif olta balıkçılığını tanıtarak, sevdirmek ve gelişmesine katkı verip olta ile balık avlanmayı özendirmek amacıyla ASOF tarafından düzenlenen yarışmada, takımların yarışacağı sektörler kura çekimleri ile belirlendi ve 31 Ağustos sabahı oltalar suyla buluştu. Yarışma, 4 Eylül 2016 Pazar günü 10.00’da son bulacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izni, Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün gözetiminde gerçekleşen yarışmaya, çeşitli illerde faaliyet gösteren amatör ve sportif olta balıkçılığı derneklerinin takımları katılıyor.
Sürdürülebilir balıkçılık ve doğal hayat konularında adından söz ettiren ASOF, ülkemizdeki kiralanan göl ve göletlerde amatör olta balıkçılığına getirilen yasaklamalar, suda kopup kaldığında yüz yıllar boyu katliam yapmaya devam eden misina (hayalet) ağların kullanılmaması, yasa dışı avcılık, ticari ve amatör balıkçılığın hangi çerçeve içerisinde yapılması gerektiği gibi birçok konuda verdiği mücadele ile öne çıkıyor.
Bolu Gölköy Barajı’nda 2009-2013 yılları arasında ASOF üyesi OLTACILARDER tarafından gerçekleştirilen yarışma, ASOF’un kurulduğu 2014 yılından bu yana federasyon üyesi ESABDER (Eskişehir), DENOLDER (Denizli), GESBADER (Kocaeli-Gebze), KÖROĞLU-DER (Bolu), İSOBDER (İstanbul), RASTGELE-DER (Ankara), OLTACILARDER (Ankara), SİNABDER (Ankara-Sincan) tarafından ortaklaşa organize ediliyor.
Yakalanan tüm balıkların hakemler ve İl Müdürlüğü gözlemcilerince ölçümü yapılıp kayıt altına alındıktan sonra tekrar Gölköy Barajı’na salınacağını belirten ASOF Başkanı Serkan İnanç, şunları söyledi:
“Tüm kamuoyunun bildiği üzere ASOF’un öncelikli amacı sürdürülebilirliktir. Avlamak deyince ülkemizde hemen ilk akla gelen ne yazık ki öldürmek oluyor. Yıllardır Bolu’da yapmış olduğumuz bu yarışma ile öldürmek değil de yaşatmanın ve sürdürülebilirliğin önemini anlatmaya çalışıyoruz.
Bolu, biz olta balıkçıları için tabir yerinde ise tam bir cennet. ASOF olarak yılın 360 günü bu güzelim ilde yasa dışı avcılığın engellenmesine imkânlarımız ölçüsünde destek olurken, geriye kalan 5 günde de bu çabalarımızın biz doğa âşıklarına ve ardımızdan gelecek yeni nesillere neler kazandırdığını görsel olarak kamuoyu ile paylaşmak için yarışmayı düzenliyoruz.
Yarışma süresince Gölköy Barajında Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ gereği yarışmacılar haricinde olta balıkçılığına müsaade edilmeyecek. Yarışmacıları rahatsız etmeyecek uzaklıkta kuracağımız alanda dostlarımızla olta balıkçılığı ve sürdürülebilir doğal hayat konularında bilgi alışverişinde bulunacağız.”
(8)