Balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek, denizlere açıldılar. Balık ve balıkçının ayrılmaz bir ikili olduğunu vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Karayı hoyratça kullanırsanız denizden verim alamazsınız. Aynı şekilde denizi hoyratça kullanırsanız karadan da verim alamazsınız” dedi.
İstanbul Rumeli Feneri Balıkçı Barınağında düzenlenen 2016-2017 Su Ürünleri Av Sezonu açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu ancak dört tarafının da sorunlarla dolu olduğunu vurguladı. Ülkenin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun herkes tarafından bilinmesi gerektiğini belirterek, bu sorunların önemli bir bölümümün dışarıda olduğunu ve onlarla nasıl mücadele edileceğinin bilindiğini kaydeden Çelik, ancak içeride yaşanan sorunların bütün milleti derinden üzdüğünü dile getirdi.
Su ürünleri üretimi
Türkiye’de balıkçıların gayretiyle yaklaşık 700 bin ton civarında deniz ürününün elde edildiğini ve 80 ülkeye 700 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Çelik, şöyle devam etti:
“Balık ve balıkçı ayrılmaz bir ikili. Denizlerimizi hoyratça kullanmamalıyız. Karayı hoyratça kullanırsanız denizden de verim alamazsınız. Aynı şekilde denizi hoyratça kullanırsanız karadan verim alamazsınız.
Balıkçılarımızın, balıkçılık sektörümüzün ne sorunu varsa bu sorunları çözmek boynumuzun borcu. Geldiğimiz günden bu yana yoğun toplantılar yaptık. Su Ürünleri Kanunu’nu birlikte hazırladık, Meclise gönderdik. Şu son olaylar yaşanmasaydı su ürünleri tasarısı yasalaşmış olacaktı. Ama tasarı 1 Ekim’den sonra hızlı bir şekilde ele alınacak ve su ürünleriyle ilgili beklediğiniz yasa yürürlüğe girecek. Balıkçı barınakları ve KDV ile ilgili sorunların farkındayım. Sorunları bir masa etrafında toplanıp birlikte çözme iradesine sahip olduğumuzu özelikle bilmenizi istiyorum. Sorunlarınız bizim sorunlarımızdır. Hem balıkçılık sektörümüzün gelişmesi hem 79 milyonun deniz ürünleri tüketim alışkanlığının artması hem de deniz ürünleri üretiminin artması için çalışacağız.”
Çelik, deniz ürünlerinin yanında diğer sektörlere yönelik de çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederek, bitkisel üretimde havza, hayvansal üretimde ise kendi hayvanını kendi toprağında üreten bir anlayışa geçeceklerini belirtti.
Su ürünleri av sezonunun açılışında Bakan Çelik ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu isimler kurdele de kestiler.
“Palamut bolluğun habercisi”
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Karadeniz’de muhtelif boylarda görülen palamut balığının bolluğun habercisi olduğunu söyledi. Sagun, “Marmara’da hamsi balığına çokça rastlanıyor. Bu yıl Ocak-Temmuz dönemi su ürünleri ihracatımız 443 milyon dolar oldu. Yıl sonuna kadar balık av sezonunun da açılışıyla bu artışın hızlanarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
Türkiye’nin 2013 yılında 563 milyon dolar olan su ürünleri ihracatının, 2014 yılında yüzde 14 artışla 692 milyon dolara çıktığını belirten Sagun, 2015 yılında ise 689 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Sagun, geçen sezon balık yetiştiriciliği ihracat seviyesinde artış olduğunu, deniz balıkçılığı ihracatında ise düşüş yaşandığını ifade etti.
Av sezonu verimli geçecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü de, 2016-2017 Balıkçılık Av Sezonu açılışı dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçılar için 15 Nisan’da başlayan genel av yasağının Akdeniz dışındaki denizlerde 1 Eylül’de sona erdiği, Akdeniz’de ise 15 Eylül’de sona ereceği belirtilen açıklamada, bakanlığın deniz ve iç sulardaki su ürünleri stoklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna ait Yönetmelik uyarınca ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen ve 1 Eylül 2016 – 31 Ağustos 2020 döneminde uygulanacak olan Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen tebliğlerin 13 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.
Sürdürülebilir balıkçılığının sağlanmasında balıkçıların düzenlemelere uymaları ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelerinin büyük önem arz ettiği vurgulanan açıklamada, denizlerde yapılan gözlemler ve yürütülen araştırmalara göre, bu av sezonunun verimli geçmesinin beklendiği kaydedildi. Açıklamada, “Balıkçılarımız tarafından binbir emek ve zahmetle üretilen ve insan beslenmesinde, özellikle çocukların gelişiminde, erişkin insanların sağlıklarının korunmasında ve sürdürülmesinde sayısız faydaları olan su ürünlerinin, sezonunda halkımızın bol bol tüketmesini tavsiye ediyoruz. 2016 -2017 balıkçılık sezonunun balıkçılarımız için bol ve bereketli olmasını diliyoruz” denildi.
(2)