Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen “65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü” değerlendirme toplantısında, icraatları hakkında bilgi verdi, tüm bakanlıkların çalışmalarını paylaştı.
Çalışma ve sosyal güvenlik alanında 100 gün içerisinde ciddi reformlar yaptıklarını dile getiren Yıldırım, “İş sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu az tehlikeli işlerde 50 işçi ve daha az çalıştıran yerlerde 1 yıl süreyle ertelendi, yeniden gözden geçirilecek, kamu ve özel hepsi dahil” diye konuştu.
Turkuaz Kart
Turkuaz Kart uygulamasının beyin göçünü geri getirmeye yönelik yeni bir uygulama olduğunu anlatan Yıldırım, bunun yurt dışında, gerek Türk gerek yabancı uyruklu beyinlerin, yani Türkiye’ye katma değer sağlayacak bilim insanlarının Türkiye’ye gelmesini sağlayacak bir teşvik unsuru olarak getirildiğini anımsattı.
Konuya ilişkin Bakan Müezzinoğlu ise “Finansman açısından, yatırım açısından belirli miktarın üzerinde yatırım getiren, stratejik alanlarda ve belirli miktarın üzerinde yatırım yapanlara da bu Turkuaz Kart verilecek” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım, buradaki ana amacın Türkiye’de yatırım yapmayı, üretimi ve böylece daha çok istihdamı teşvik etmek olduğunu söyledi.
Fabrikaların işçi alırken eleman yetiştirme konusunda yaptıkları harcamalara ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Yıldırım, bu doğrultuda fabrikaların yeni işe aldığı elemanların bir yıllık ücretlerinin devlet tarafından karşılanmaya başlandığını söyledi.
Yıldırım, “İş verene yük gelmiyor, aynı zamanda da işe giren meslek öğreniyor ve ondan sonra da tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Bu şekilde ilave, 100 gün içinde, 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk” dedi.
“Tarım, bundan böyle stratejik bir alan olarak ele alınacak”
Buradan herkesin ama en önemlisi Türkiye’nin kazanacağını anlatan Başbakan Yıldırım, “Sanayimiz, teknolojimiz her şeyimiz gelişiyor ama tarım bizim için, hükümetimiz için bundan öyle stratejik bir alan olarak ele alınacak, bu konudaki katma değerimiz, ekonomimize olan katkısını daha da artıracağız” ifadelerini kullandı.
Genç çiftçi desteği
Başbakan Yıldırım, Genç Tarım İşçisi Projesini başlattıklarını da hatırlatarak, “15 bin gence, her birine 30 bin lira karşılıksız para veriyoruz. Git köyünde tarımla uğraş, yeter ki oradaki toprakları işleyelim. Böyle bir projemiz var” dedi.
Damızlık Ağırlıklı Destekleme Projesi’ne geçiş yapılacağını vurgulayan Yıldırım, gelecek yıldan itibaren çalışmaların biteceğini, desteklemeleri de ekim ve hasat dönemlerinde vererek, çiftçinin beklentisini karşılayacaklarını kaydetti.
Bakan Çelik, havza bazlı üretimde 941 havza belirlendiğini, çalışmaların tamamlandığına işaret ederek, “Kısa süre içerisinde bu yeni modeli kamuoyuyla paylaşacağız. Buradan elde edeceğimiz tarımsal hasıla 11 milyar liradır. İlave 11 milyar liralık bir tarımsal hasıla elde edilmiş olacak bu verimli üretim planlamasından dolayı. Bir de Sayın Başbakanım, balıkçılarımız ‘vira bismillah’ dediler onlara da bol bereketli kazançlar diliyorum” diye konuştu.
“Çipli kimlik 2017’de dağıtılacak”
Elektronik kimliklerin de 2017’den itibaren dağıtılacağını dile getiren Yıldırım, pilot uygulamanın devam ettiğini anımsattı. Yıldırım, söz konusu kimliklerde vatandaşlara ilişkin her türlü bilginin yer alacağının altını çizdi.
(5)