Türk Patent Enstitüsü (TPE), Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (World Intellectual Property Organization – WIPO) nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi oldu.
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) Cenevre’de yapılan 56. Genel Kurul Toplantısı’nda, Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) WIPO nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atanması, üye ülkelerin oybirliği ile aldığı kararla resmen ilan edildi.
TPE’nin,2012 – 2016 Stratejik Planında yer alan hedef doğrultusunda yürütülen çalışmalar sonucunda Uluslararası Otorite olarak atanması, ülkemizin patent alanında uluslararası platformda son dönemde gerçekleştirdiği en önemli icraatlarından biri oldu.
WIPO nezdinde Uluslararası Araştırma ve İnceleme Otoritesi olma yetkisi alan bir kurum, WIPO ile imzalanacak anlaşmanın ardından, Patent İşbirliği Antlaşması (PCT) kapsamında yapılan uluslararası patent başvuruları için, Antlaşmaya taraf ülkelerde geçerliliği olan araştırma ve inceleme raporlarını hazırlama yetkinliği almış oluyor. Mevcut durumda 19 ülkenin patent ofisi, uluslararası araştırma ve inceleme otoritesi.
Uluslararası patent başvurularında söz sahibi olacak
TPE’nin WIPO nezdinde uluslararası araştırma ve inceleme otoritesi olması, uluslararası prestijin yanı sıra maddi anlamda da avantajlar sağlıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de yerleşik şirketlerin PCT kapsamında yaptığı uluslararası patent başvurularının araştırma ve inceleme raporları, artık TPE tarafından düzenlenebilecek.
Otorite yetkinliği almak için Patent İşbirliği Antlaşması (PCT) kapsamında belirlenen, araştırma/inceleme raporu düzenleyecek teknik yetkinliğe ve yabancı dil yeterliliğine sahip en az 100 uzman istihdam edilmesi, araştırma/inceleme için gerekli olan minimum dokümantasyona erişim olanağı, araştırma/inceleme faaliyetlerinin tamamını kapsayan kalite yönetim sisteminin olması kriterlerinin sağlanması gerekiyor.
TPE ve EUIPO Arasında İşbirliği Anlaşması
TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan başkanlığındaki heyet, Cenevre’deki genel kurul çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) Başkanı Antonio Campinos ve beraberindeki heyet ile ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. TPE ve EUIPO’da son dönemlerde yaşanan gelişmelerin paylaşıldığı görüşmede, iki ofis arasında yeni bir ikili işbirliği anlaşması imzalandı.
Bu kapsamda, 2017 yılı işbirliği planı görüşülerek karşılıklı eğitim olanaklarının arttırılması, uzman değişim programı, teknik işbirliği alanlarının genişletilmesi ve TPE inceleme kılavuzlarına ilişkin olarak sürdürülen işbirliğinin devam ettirilmesi kararlaştırıldı.
Türkiye Coğrafi İşaretler Sergisi
Genel Kurul toplantıları çerçevesinde WIPO Fuaye alanında ülkemizin yöresel değerlerini içeren Türkiye Coğrafi İşaretler Sergisi de açıldı. Serginin açılışı TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, WIPO Genel Direktörü Francis Gurry ve Dünya Ticaret Örgütü Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haluk Ilıcak tarafından gerçekleştirildi.
Sergide, Avrupa Birliği (AB) nezdinde de tescilli olan Antep Baklavası ile Aydın İnciri’nin yanı sıra Gemlik Zeytini, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Mersin Cezeryesi, Safranbolu Lokumu, Afyon Mermeri, Antep Kutnu Kumaşı, Antep Sedef El İşlemeciliği, Devrek Bastonu, Eskişehir Lületaşı, İznik Çinisi, Oltu Taşı, Görece Nazar Boncuğu, Gönen İğne Oyası, Erzincan Bakır İşlemeciliği, Kütahya Çinisi, Hereke Halısı, Mardin Taşı ile Trabzon Telkâriye ve Hasırı coğrafi işaretleri yer aldı.
WIPO nedir?
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (World Intellectual Property Organization – WIPO), dünyada fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla 1967 yılında kuruldu. WIPO, BM’nin özelleşmiş 17 örgütünden birisi.
(7)