11 Ekim’de yayınlanan Küresel Açlık Endeksi’ne göre, tüm dünyada 795 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Endekse göre, her gün 21.000 kişi açlık veya gıda kıtlığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Rakamlar endişe verici…
Küresel Açlık Endeksi (GHI) 2016 yayını, Uluslararası Gıda Araştırma Enstitüsü, Concern Worldwide ve Deutsche Welthungerhilfe isimli sivil toplum kuruluşlarının ortak yayını.
Türkiye endekste ne durumda?
GHI’da ülkeler 100 puanlık bir ölçekte sıralanıyor. En olumlu puan, açlığın hiç olmadığını gösteren sıfırken, en kötü puan 100.
Türkiye, açlık sorununun az olduğu, 5 puanın altında kalan ülkeler arasında gösteriliyor.
Endeks, Birleşmiş Milletler’in 2030’a kadar Sıfır Açlık hedefini nasıl başarabileceğine odaklanıyor ve ulusal, bölgesel ve küresel bir açlık ölçüsü sunuyor.
Endeks, açlığın çok boyutlu doğasını yansıtmak için 4 göstergeyi bir endekste bir araya getiriyor. Bunlar şu şekilde: yetersiz beslenme; 5 yaşın altında boyuna göre zayıf çocukların oranı; 5 yaşın altında gelişimi yetersiz olan çocukların oranı; ve 5 yaşın çocukların ölüm oranı.
Bu unsurların bir araya getirilmesiyle açlık konusu kapsamlı bir şekilde inceleniyor ve hiçbir verinin atlanmaması sağlanıyor.
Açlık sorunu ne durumda?
Dünyanın gelişmekte olan bölgeleri açlığı azalma konusunda 2000 yılından bugüne önemli ilerleme kaydetti. 2016 Küresel Açlık Endeksi (GHI), bir grup olarak gelişmekte olan ülkelerdeki açlık seviyesinin yüzde 29 oranında düştüğünü gösteriyor.
Bu ilerlemenin her bölgede aynı olmadığını ve açlığın bölgesel, ulusal ve ülke içi seviyelerde halen sürdüğünü unutmamak gerekiyor.
Açlık seviyesinin ciddi olduğu ülkelerin sayısı 50. En yüksek açlık seviyeleri halen Afrika’da ve Güney Asya’da görülüyor. Bu 2 bölgedeki GHI seviyeleri zamanla düşmüş olsa da, mevcut seviyeler de endişe verici kategorisinde.
Çocukların ilk yıllardaki beslenmesi çok önemli
Raporu hazırlayan sivil toplum kuruluşlarından Concern Worldwide’dan Olive Towley ve Dominic MacSorley, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Geleceği olumlu yorumlayan ikili, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri’ni, geleceğe umutlu bakmayı sağlayan unsurlar arasında saydı.
Olive Towley, gebeliğin başlangıcından çocuğun 2. yaşını kutladığı zamana kadarki dönemin çok önemli olduğunu ifade etti. Bu dönemde çocukların doğru bir şekilde beslenmemesi nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukların ömür boyu sürdüğü biliniyor.
(3)