İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (Coldiretti) tarafından “En tehlikeli 10 gıda” listesinde ilk sıraya konulan Türk fındığına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve fındık üreticilerinin ardından, ürünlerinde ağırlıklı olarak Türk fındığı kullanan İtalya merkezli Ferrero da sahip çıktı. Açıklamada, “Ferrero Grubu olarak, tüketicilerin sağlık ve gıda güvenliğinin vazgeçilmez bir önkoşul ve tartışılmaz bir öncelik olduğunu belirtiriz” denildi.
Nutella ve Kinder gibi ürünlerin üreticisi İtalyan Ferrero SpA, İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu’nun (Coldiretti), ülkeye ithal edilen tarım ürünlerine ilişkin “En tehlikeli 10 gıda” listesinde Türk fındığını ilk sıraya alması üzerine bir açıklama yaptı.
Manisa’da üretim tesisleri bulunan ve ürünlerinde ağırlıkla Türk fındığını kullanan Ferrero’dan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
“Yaklaşık 20 yıldır faaliyette olduğumuz Türkiye’de, kaliteli fındık üretimi ve Türk fındığının dünya pazarlarında en iyi şekilde değerlenmesi her zaman hedeflerimizden biri oldu. Gıda sağlığı üzerine basında çıkan haber ve açıklamalar ışığında, Ferrero grubu olarak, tüketicilerin sağlık ve gıda güvenliğinin vazgeçilmez bir önkoşul ve tartışılmaz bir öncelik olduğunu belirtiriz.”
“Piyasanın en iyi seçilmiş fındıklarını alıyoruz”
Kuru meyvede kullanılan zararlı maddelerin mevcudiyeti, satın alınan ham maddenin kalitesine ve hasat, seleksiyon, depolama ve işleme sürecine bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, “Ferrero olarak her zaman, hem kalite hem de gıda güvenliği açısından piyasanın en iyi seçilmiş fındıklarını alıyoruz” denildi.
Avrupa Komisyonu’nun, kurutulmuş meyve aflatoksin tolere edilebilir üst sınırını, 2009 yılında 4’ten 10 ppb’ye (milyarda kısım) yükselttiği hatırlatılan açıklamada, “Ferrero, üretim sistemini bizzat, sürekli ve detaylı bir biçimde kontrol ederek mevcut limiti korumuş, böylece ürünlerine yasal limitlerin çok üstünde bir güvenlik seviyesi sağlamıştır. Piyasadaki mevcut ürünlerimiz analiz edilerek yaptığımız beyanların doğruluğu kolayca tespit edilebilir” ifadelerine yer verildi.
“Nutelle testi geçti”
Öte yandan, bağımsız bir Alman Vakfı olan Stiftung Warentest (Nuss-Nougat- Cremes: Schmeckt Nutella wirklich am beste) tarafından geçen Nisan ayında Almanya ve İtalya’da üretilen fındıklı 21 sürülebilir kremin tahlil edildiğine dikkat çeken Ferrero, bu tahliller sonucunda zararlı katkı maddesi analizinde sadece Nutella ve bir başka fındıklı kremin en iyi sonucu verdiğini hatırlattı.
Açıklamasını, “Ferrero için tüketici sağlığı, kesinlikle en önemli değerdir” ifadeleriyle sonlandıran İtalyan devi Ferrero, dünya genelindeki 20 fabrikasından birini, 300 milyon liralık yatırımla 2013 yılında Manisa’da açmıştı. Türkiye’deki yıllık cirosu 1.2, dünyada ise 10 milyar avroya ulaşmış olan şirket, Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı olan Oltan Gıda’yı da satın almıştı.
(4)