Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İran ile 10 milyar dolarlık ticaret hacmini 30 milyar dolara taşımak noktasında tarım sektörü olarak iş birliği yapma kararı aldıklarını belirterek, “Tali konularla uğraşıp ihtilafları körükleyenlere malzeme olunacağına, birlikte bu potansiyeli nasıl geliştireceğimize odaklanmalıyız.” dedi.
Çelik, İran Tarım Seferberliği Bakanı Mahmud Hojjati ile düzenlediği basın toplantısında, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle temmuzda yapılması planlanan toplantının bugün gerçekleştirilebildiğini ifade etti.
Dün başlayan Türkiye-İran Tarımsal İş Forumu ve Türkiye-İran Tarım Yürütme Komitesi 6. Dönem Toplantısı kapsamında iki ülke iş adamlarının yeni ticari bağlantılar kurduğuna işaret eden Çelik, bugün de söz konusu görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
Çelik, İran ve Türkiye’nin 160 milyonluk toplam nüfusa ve 100 milyar doları aşkın toplam tarımsal hasılaya sahip olduğunu vurgulayarak, “İran, Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısı, Türkiye de İran’ın Avrupa’ya açılan kapısı. Bölgede yaşanan sorunlara da bakıldığında tali konularla uğraşıp ihtilafları körükleyenlere malzeme olunacağına, birlikte bu potansiyeli nasıl geliştireceğimize odaklanmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.
“Bugün terörü değil keşke tarımı konuşabilseydik”
Tarım ve kırsal kalkınma alanında iki ülkenin önemli değerlendirmelerde bulunduğunu dile getiren Çelik, bu konuda mutabakat sağlandığını ve 10 milyar dolarlık ticaret hacmini 30 milyar dolara taşımak noktasında tarım sektörü olarak iş birliği yapma kararı aldıklarını ifade etti.
Çelik, tarım ticareti yürütülürken ulaşım alanında yaşanan sorunları da ele aldıklarını belirterek, iki ülkenin tarım modernizasyonu konusunda da karşılıklı tecrübe ve birikimlerini paylaşacağını söyledi.
Türkiye ve İran’ın bölgedeki terör ve istikrarsızlıktan zarar gören iki ülke olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:
“Bölgemiz ateş çemberi içinde. Bugün keşke Şam’da, Halep’te, Musul’da terörü değil tarımı konuşabilseydik. Her iki ülkenin duyarlılığı ortada, İslam dünyasının birliği önemli. Barış dini olan İslam’ın yaşandığı bu coğrafyamızda kan ve gözyaşının dinmemesinin bizden kaynaklı nedenleri varsa üzerine gidilmesi ve bu coğrafya üzerinde emeli olanların hedeflerinin de iyi değerlendirmesi konularında Sayın Bakan ile görüşmelerde bulunduk.”
“Türkiye’ye her zaman minnet duyuyoruz”
İran İslam Cumhuriyeti Tarım Seferberliği Bakanı Mahmud Hojjati de aynı dine sahip iki dost ülkenin, yıllardır hem siyasi hem de ekonomik anlamda iş birliği içinde olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, ambargo döneminde bize çok ciddi destek oldu. Bu nedenle, Türkiye’ye her zaman minnet duyuyoruz. Aynı şekilde, Türkiye’ye kalleşçe darbe girişimi olduğunda İran yetkilileri Türkiye ile birlikte sabahladılar, gözlerini kırpmadılar ve Türkiye’ye desteklerini bildirdiler.” diye konuştu.
Müslüman olarak İslam coğrafyasında yaşanan olayları endişe ile takip ettiklerini dile getiren Hojjati, “İslam ile bağdaşmayan şiddet olaylarının İslam adına yapılması endişe vericidir. İslam, hoşgörüyü ve birlikteliği teşvik eden bir rahmet dinidir. Dini öğretilerden aldığımız eğitimler sayesinde var olan sorunları bölge ülkelerinin hoşgörüyle çözmesini umut ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Hojjati, Türkiye ziyareti kapsamında iki ülkenin iş adamlarının çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, söz konusu görüşmelerin kalıcı işbirliklerine vesile olması dileğinde bulundu.
Türkiye ve İran’ın tarım alanında birbirlerini tamamlayıcı nitelikte yüksek potansiyele sahip olduğuna işaret eden Hojjati, bu potansiyeli değerlendirmek için gayret sarf edeceklerini söyledi.
Basın toplantısının ardından iki ülke arasında Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik Alanında Mutabakat Zaptı ile Türkiye-İran Tarım Yürütme Komitesi 6. Dönem Toplantı Tutanağı imzalandı.
(4)