Hükümet, kamuoyunda Vergi Barışı olarak bilinen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun uyarınca yapılandırmaya son başvuru süresini, 31 Ekim’den 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzattı.
Bakanlar Kurulu’nun 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda Yer Alan Bazı Sürelerin Uzatılması Hakkındaki Kararı, 26 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla, kanunda yer alan başvuru süreleri, son başvuru tarihi olan 31 Ekim’den itibaren 25 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar uzatıldı.
Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan başvuru ve ilk taksit ödeme süresi de, Kanunun yayımlandığı 19 Ağustos 2016 tarihinden 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılan tebligatlara münhasır olmak üzere Kanunda belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir uy uzatıldı.
Maliye Bakanı Ağbal’dan taksit uyarısı
Vergi barışında sürenin uzatılacağını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2017 Yılı Bütçe Sunuş konuşmasında açıklayan Maliye Başkanı Naci Ağbal, sadece başvuru süresinin uzatılacağını belirterek, taksit ödeme süresinin uzatılmayacağı uyarısında bulunmuştu.
Bir yanlış anlama olmaması gerektiğini, taksitlerin bir ay sonraya kalmayacağını süresinde ödeneceğini bildiren Ağbal, “Vergi borçlarında ilk taksit Kasım ayında, SGK prim borçlarının ilk taksiti ise Aralık ayında ödenecekti. Başvuru süresi uzatıldı, ancak ödeme süreleri aynı kalacak” dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, taksitlerde erteleme yapılmamasının nedeni de, “Eğer taksit sürelerini de uzatsaydık, vatandaşlarımız Ocak ayında hem vergi, hem de SGK prim borcu taksiti ile karşı karşıya kalacaklardı. İki yükün ödenmesinde sıkıntı olacaktı. Bunu önlemek için taksit ödemelerinin süresini uzatmadık. Vatandaşlardan da iki taksiti aksatmaları halinde kanun hükmünden yararlanamazlar” diye açıkladı.
Yeniden yapılandırma başvuruları
Yeniden yapılandırmaya 4 milyon 618 bin 120 başvuru yapıldığı, 40.5 milyar lira alacak tutarının yapılandırıldığı bilgisini veren Ağbal, bu tutarın bir önceki yapılandırmadaki başvurunun üstünde olduğunu kaydetti. Şimdiye kadar 1.2 milyar liralık da tahsilat yapıldığını belirten Ağbal, 2B kapsamında da 448 bin 589 taşınmazın satıldığını, toplam satış tutarının 8.7 milyar lira olduğunu, tahsilatın ise 5.5 milyar liraya ulaştığını ifade etti.
Vergi borcu yapılandırmasından 6,3 milyon mükellefin yararlanması bekleniyor.
Devlet kurumlarına olan birçok borcu içine alan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun; özellikle gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin alacaklarını da kapsıyor.
(3)