Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde fasulye tohumlarındaki viral etmenlerin belirlemesi konusunda bir araştırma makalesi yayınlandı.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden Kübra Saraçoğlu ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Semih Erkan tarafından gerçekleştirilen araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayınlandı.
Araştırma detayları
“Fasulye Tohumlarındaki Viral Etmenlerin Saptanmasında Tanı Yöntemlerinin Duyarlılıklarının İncelenmesi” başlıklı çalışmada, yetmiş farklı fasulye tohumu incelendi.
Araştırmacılar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden temin edilen yetmiş farklı fasulye tohumu örneğinde virüslerin bulunma durumunu inceledi. Virüslerin tanımlanmasında kullanılan yöntemlerin duyarlılıkları da araştırmacılar tarafından mercek altına alındı.
Besin değeri bakımından birçok üstünlüğe sahip fasulye yüksek protein, düşük yağ, vitamin ve mineral içermesi nedeniyle yaygın olarak tercih ediliyor. Baklagillerin insan beslenmesinin yanı sıra hayvan beslenmesinde, ilaç endüstrisinde, mobilya ve kağıt yapımında, boya ve reçine yapımı ve kozmetik sanayi gibi birçok alanda da kullanıldığı biliniyor.
Araştırmacılara göre fasulye üretimi ve ürün kalitesi viral, bakteriyel ve fungal kökenli birçok etmen tarafından olumsuz yönde etkileniyor. Bu nedenle fasulyedeki viral etmenlerin saptanması büyük önem arz ediyor.
Araştırmadan nasıl bir sonuç çıktı?
Araştırma sonunda virüsleri tanılamada kullanılan yöntemlerde daha kısa sürede ve doğru sonuç veren yöntemlerin tercih etmenin önemli olduğunu aktaran araştırmacılar, çalışmadan elde ettikleri sonuçları şu şekilde yorumladı:
“Yürütülen bu çalışma ve diğer araştırmalarda tohumlardaki viral etmenleri tanılamada kullanılan yöntemler arasında Reverse Transcriptase-PCR testlerinin en güvenilir yöntem olduğu görülmektedir. DAS-ELISA testleri de yüksek başarı oranı, çok sayıda örneği aynı anda test edebilme imkanı ve kısa sürede sonuç verme gibi özelliklere sahip tanılama yöntemleri arasında yer almaktadır.”
(4)