Amerikan Şirketleri Derneği (AmCham Turkey/ABFT) 12. yıl dönümü galasında konuşan Dow Chemical Company Başkanı ve CEO’su Andres Liveris, Türkiye’nin dostu olduklarını, bu anlarda dostların ortaya çıkması gerektiğini belirterek, “Bizler herhangi bir şekilde var olan belirsizlik ve volatile durumdan veya çıkartılan gürültülerden korkmuyoruz” dedi.
Amerikan Şirketleri Derneği (AmCham Turkey/ABFT) 12. Kuruluş Yıldönümü Galası, 3 Kasım’da Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, ABD Büyükelçisi John R. Bass, ABD Başkonsolosu Jennifer L. Davis, Dow Chemical Company Başkan ve CEO’su Andrew N. Liveris ile Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye’deki Amerikan şirketleri
Galanın açılış konuşmasını yapan Amerikan Şirketleri Derneği Başkanı ve Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, derneğin Türkiye’de 54 milyar doların üzerinde yatırımı olan ve 90 bin kişiye yakın istihdam yaratmış 135’ten fazla Amerikan şirketi üyesi olduğunu söyledi. Akçaoğlu, “Amerikan Şirketler Derneği üyesi olan şirketlerin, ülkemizde açmış oldukları inovasyon merkezleri, üretim tesisleri ve fabrikalar ile Türkiye’de uzun vadeli yatırımlar gerçekleştirmekte olduklarını memnuniyetle gözlemlemekteyiz. Amerikan Şirketler derneğinin birçok üyesi bölgesel merkezlerini de Türkiye’ye taşımış bulunuyor. Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanan 15 üye şirketimiz, 94 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor.” dedi.
Türkiye ve ABD arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkilerde hayata geçirebilecek çok daha güçlü bir potansiyelin bulunduğunun farkında olduklarını belirten Akçaoğlu, “Bu kapsamda özel sektör temsilcilerine de büyük rol düştüğünün bilincindeyiz. Amerikan Şirketler Derneği olarak, ikili ticari ilişkiler ve yatırım ortamını daha da güçlendirerek ülke ekonomisine katkı sunma misyonumuzu sürdürmekteyiz.” diye konuştu.
Yabancı şirket sayısı 50 bini geçti
Galada konuşan Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ise Türkiye’de 2002’de 5 bin 600 olan yabancı sermayeli şirket sayısının bugün 50 bini geçtiğini vurguladı. ABD’li şirketlerin Türkiye için büyük önem taşıdığını söyleyen Ermut, “2002’den sonra ABD’den toplamda 11 milyar dolar geldi. Bu önemli bir rakam ama yeterli değil” diye konuştu.
Geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin yüzde 32’lik artışla 16 milyar dolarlık yatırım çektiğini bildiren Ermut, bu yılın ilk 6 ayının pek parlak geçmediğine işaret etti, üstüne bir de FETÖ’nün darbe girişiminin yaşandığını söyledi. Ermut, özellikle Türkiye’de yatırımı olan şirketlerin olumlu mesajları aldıklarını gördüklerini belirterek, “Türk halkının demokrasisine nasıl sahip çıktığını, zor durumlarda millet olarak nasıl tepki verdiğini, bunun ülkenin istikrarı ve geleceği açısından nasıl mesajlar verdiğini, Türkiye’de yatırım yapmış şirketler çok iyi anlıyor. Fakat Türkiye’ye hiç gelmemiş, Türkiye’de bulunmamış yatırımcılara genelde Türkiye ile ilgili algılarını sorduğumuzda aynı pozitif şeyi göremiyoruz maalesef. Bu bizim Türkiye olarak sorunumuz. Algıda ciddi bir sıkıntı var. Bununla ilgili uğraşmamız gerekiyor.” diye konuştu.
John Bass: “Başarılı olun istiyoruz”
Türkiye’nin başarılı olmasını istediklerini vurgulayan Amerikan Büyükelçisi John R. Bass “ABD hükümeti ve halkı Türkiye’yi güçlü, huzurlu ve başarılı görmek istiyor.” dedi.
İki ülke arasında yaşanan gerginliğin, ABD’li şirketleri etkilemediğine dikkat çeken Bass, “ABD Türkiye’nin altını oymaya çalışıyor ya da zayıf düşürmeye çalışıyor’ gibi algılar var. ABD Hükümeti ve ABD halkı, Türkiye’nin başarılı olmasını ve var olmasını istiyor” ifadelerini kullandı.
ABD vatandaşlarının büyük bir kısmının darbenin Türkiye’nin refahı, kalkınması ve toplumdaki uyum üzerindeki tahrip edici etkisini anlamakta zorluk çektiğini dile getiren Bass, “Darbe girişiminden sorumlu olan kişilerin adaletin karşısına çıkartılması lazım. Uluslararası camiada da gördüğümüz gibi bu, şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve anayasal normların desteklenmesi gerekiyor. Bu şekilde uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni artacaktır, Türk piyasalarına bakıp fırsatları görecek ve ona göre buradaki yatırımlarını başlatacak ya da daha da büyütecektir” diye konuştu.
“Türkiye’de müthiş fırsatlar söz konusu”
Amerikalı şirketlerin Türkiye’ye inançlarını kaybetmediklerini vurguladıkları galada konuşan Dow Chemical Company Global Başkanı ve CEO’su Andrew N. Liveris ise Türkiye’nin yüzyılın başlangıcından beri stratejik konumunu harika bir şekilde avantaja çevirdiğini söyledi. Liveris, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin kapılarını ticarete ve yatırıma açtığına hepimiz şahit olduk. Bu sayede 2000 yılından bu yana Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım 17 kat arttı.
Bu ülke, akılcı politikalar yoluyla yatırımcılar için cazibesini artırarak büyümesini hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya devam edecektir. İş dünyasıyla güçlü bir işbirliği kurmak, güvenilir ve erişilebilir enerji teminini mümkün kılan enerji politikaları oluşturmak, ticari ilişkilere daha fazla yatırım yapmak ve gelecekteki iş gücünü yeni nesil iş dünyasının ihtiyaç duyduğu, başta bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlardaki becerilerle donatmak suretiyle Türkiye, ilerlemenin en ön saflarında yer almaya devam edecektir.”
Dow olarak Türkiye’nin dostu olduklarını, bu anlarda dostların ortaya çıkması gerektiğini vurgulayan Liveris, “Bizler herhangi bir şekilde var olan belirsizlik ve volatile durumdan veya çıkartılan gürültülerden korkmuyoruz” ifadelerini kullandı. Liveris, doğru düşünce ve doğru süreçlerle ortaya çıkıp daha iyi bir Türkiye’ye katkıda bulunmayı istediklerini dile getirdi.
Türkiye’nin yüzeye çıkıp, buradan itibaren her şeyi inşa etmeye devam edeceğine kuvvetle inanan birisi olduğunu dile getiren Liveris, “Türkiye’ye inancımızı kaybetmeyelim. Küçük ve orta ölçekte yaptığı ilerlemeler müthiş. Hakikaten Türkiye’de müthiş fırsatlar söz konusu ve ben, bizim şirketimiz bu inanç konusunda hiç pasif kalmayacak. Her zaman çıkıp geleceğiz ve çözümün de bir parçası olacağız. Birçok insanın yaptığı gibi sorunu daha da coşturacak şekilde geri çekilmeyeceğiz” dedi.
(3)