Gelecek nesilleri düşünerek; gıda alanında sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir sistemlere dönüşümü hızlandırmak amacıyla, Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi öncülüğünde, “Sürdürülebilir Gıda Platformu” kuruldu.
Nüfus artışı ve hızlı sanayileşme, dünyamızdaki kaynakları tüketirken, şehirlere kayan nüfusun yeterli beslenebilmesi için 2050 yılında gıda üretiminin %60 oranında arttırılması gerekiyor.
Türkiye’de iklim değişikliği, biyo-çeşitlilik, su, kaynak yönetimi, gıda güvenliği, erişim ve alışkanlıklar gibi tehditler ve ihtiyaçların sonucu olarak, Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) öncülüğünde Sürdürülebilir Gıda Platformu (SGP) kuruldu.
“Gıda üretebilme kapasitemiz riske girecek”
Platformun kuruluşuna ilişkin açıklamalarda bulunan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, her yıl düzenledikleri konferanslarda sürdürülebilir gıdaya dikkat çektiklerini vurguladı.
Bursa, şunları kaydetti:
“Gezegenimizin mevcut kaynakları sonsuza kadar harcama şansı ve lüksü yok. Gerekli önlemler alınmaz ise gıda üretebilme kapasitemiz riske girecek, biyo çeşitlilik kaybolacaktır. Bu tehditler ve ihtiyaçların sonucu olarak Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) öncülüğünde Sürdürülebilir Gıda Platformu (SGP) kurulmuştur. Sektörün yapısını esas alan ve tüm paydaşlar ile işbirliği yapacak olan, sürdürülebilir gıda ekseninde gelişim modelleri ortaya koyan, bu gelişime yön veren, değişim için yol haritaları oluşturan tüm kurumları, Sürdürülebilir Gıda Platformu’na üye olmaya davet ediyoruz.”
“Hepimiz çözümün de parçası olmalıyız”
İklim değişikliğinin kamu sağlığını, gıda ve su güvenliğini etkilediğini belirten TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş da, “Hepimiz sorunun bir parçasıyız, çözümün de bir parçası olmalıyız. Günümüzde şirketler, 21’nci yüzyılın gerçekliğini dikkate alarak rollerini gözden geçirmeli, ticari tasarımlarını yeni baştan kurgulamalıdırlar. Sağladıkları kar, şirketin sürdürülebilirliği yanında geniş bir sosyal misyonu da finanse etmelidir. Gıda Platformu’nun amacı; günümüz ve gelecek nesiller için sağlıklı, güvenilir ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri değişim ve dönüşümünü gerçekleştirmek için çalışmaktır şeklinde özetlenebilir” dedi.
Sürdürülebilir Gıda Platformu, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Türkiye’nin 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nı da sahiplenerek, “Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Gıda” ilkesi doğrultusunda, iş dünyasına yönelik aksiyon planları oluşturmak amacıyla kuruldu. İzlenecek yöntemlerin belirlenmesi ve sektörün bu hedefleri temel alması, yol haritasının oluşturulması için özel sektör, kamu, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve diğer tüm işbirliği yapacak kurumlarla, değişime yön verecek.
(5)