Eylül ayında 171,4 puan olarak gerçekleşen FAO Gıda Fiyatları Endeksi, Ekim ayında %0,9 artışla 172,6 puana yükseldi. 2016 Ekim ayındaki endeks puanı, geçtiğimiz yılın aynı ayındaki puandan %9,1 daha yüksek. Tahıl endeksi ise son geçtiğimiz 3 ayda ilk kez arttı.
FAO Gıda Fiyatları Endeksi, 5 temel gıda emtia grubunun uluslararası piyasa fiyatlarını takip eden ticaret ağırlıklı bir endeks. Endeks her ay mevcut veriler ışığında güncelleniyor.
Gıda Fiyatları Endeksi puanı neden arttı?
Gıda Fiyatları Endeksi 2016 yılında Temmuz ayı haricinde devamlı arttı. Endeks puanının Ekim ayında artmasının esas nedenleri, şeker ve süt ürünleri fiyatlarındaki artış.
FAO Şeker Fiyatları Endeksi Ekim ayında %3,4 arttı. Bunun nedeni Brezilya’nın Orta ve Güney bölgeleri ve Hindistan’ın Maharastra eyaletindeki üretim açıkları.
FAO Tahıl Fiyatları Endeksi, yüksek kaliteli buğday tedarikindeki sıkışıklığa bağlı olarak %1 arttı.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Eylül ayına kıyasla %3,9 arttı. Burada ise, stokların azaldığı bir dönem akabinde Avrupa Birliği’nden gelen güçlü talep nedeniyle artan peynir ve özellikle tereyağı fiyatı etkili oldu.
Bitkisel yağ ve et fiyatları düştü
FAO Bitkisel Yağ Endeksi ise, palm yağı fiyatlarının zayıf olması ve küresel ithalat talebinin durgunluğuna bağlı olarak %2,4 düştü.
FAO Et Fiyatları Endeksi de, Çin’in Avrupa’dan yaptığı domuz eti ithalatındaki yavaşlama nedeniyle %1 düştü.
Tahıllara yönelik güncel üretim ve stok tahminleri
2016 yılı dünya tahıl üretiminin 2.571 milyon ton olması bekleniyor. FAO’nun Ekim ayında yaptığı tahminden oldukça fazla olan bu miktar, 2016 üretiminden de %1,5, daha yüksek.
Güncellenen rakamlar bugün FAO’nun Tahıl Arz ve Talep Özeti’nde (Cereal Supply and Demand Brief) yayınlandı.
Buğday üretimi tahminleri de artışta!
Yeni rakamlara göre buğday üretiminin 746,7 milyon tona çıkması bekleniyor. Bu tahmin, FAO’nun Ekim ayında yaptığı tahminden 4,3 milyon daha yüksek.
Rusya Federasyonu’nun buğday üretiminin yeni bir rekor kırması bekleniyor. Buğday üretimi için elverişli olan hava koşulları, Kazakistan’ın üretimine yönelik verim tahminlerini de yükseltti.
Küresel pirinç üretimine yönelik tahminlerde ise önemli bir değişiklik görülmedi.
(5)