Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ancak üzerinde eski, yaşlı zeytin ağacı bulunan arazilere “3 kilometreden fazla yaklaşmayın” demenin makul bir yaklaşım olmadığını söyledi. Şeker kotası ile ilgili düzenlemenin saptırıldığını, bu nedenle paketten çıkarttıklarını da vurgulayan Özlü, “O konu başka bir yerde gündeme gelecek” diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üretimin ve yatırımın önündeki engelleri kaldırma hedefiyle hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı, 1939 tarihli Zeytincilik Yasası’nın 20’inci maddesinde de değişiklik öngörüyor.
Mevcut kanun zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç herhangi bir tesis yapılıp, işletilmesini yasaklıyor. Üretim Reformu Paketi Taslağı ile 3 kilometre yasağı tümüyle kaldırılırken, zeytinlik sahaları içinde tesis kurulması yasağına da istisna getiriliyor. Buna göre, bakanlıklarca alınacak kamu yararı kararı gereğince yapılacak yatırımlar kapsamında kurulacak tesisler, yasaktan muaf olacak. Bu durumda, yatırımın yapıldığı alan içinde bulunanın iki katı zeytin ağacı, bakanlıkça gösterilecek alanlara dikilecek.
Özlü: Tarım ve gıda stratejik sektörler
Bakanlığının bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir süredir kamuoyunda tartışılan düzenlemeye ilişkin soruları yanıtladı.
Tarım ve gıda sektörlerinin stratejik sektörler olduğunu, bu nedenle meraların ve zeytinliklerin korunmasından yana olduklarını kaydeden Özlü, birinci, ikinci sınıf tarım arazisine, verimli zeytinliklere organize sanayi bölgesi yapılmasına izin vermediklerini vurguladı. Organize sanayi bölgelerinin kuruluşuna, 7 bakanlık ile il özel idarelerinin katılımıyla oluşan bir komisyonda karar verildiğini anlatan Özlü, “Bakanlığımızın tek başına kalkıp, ‘Burada OSB kuruyorum’ deme yetkisi yok. OSB’ler kurulduktan sonra da çevreyi kirletmeyecek ya da en az kirletecek önlemleri alıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Zeytinlikleri, meraları koruyacağız”
Bakan Özlü, zeytinliklerle ilgili üretim reform paketinde yer alan düzenlemeye ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bir bahçe var, 100 dönüm bir tarla var, üzerinde 3 zeytin ağacı, eski, yaşlı zeytin ağaçları var. Şimdi, ‘Bunlara3 kilometre yaklaşmayın’ demek, bugünün şartlarında çok makul değil. Biz istiyoruz ki aşılı zeytin ağaçlarımız olsun, ağaç başına 80-100 kilogram ürün versin, bunları da geliştirelim. Ama ot, yaprak bitmeyen yerler var. Bunlar için zaman zaman ot bedeli ödüyoruz. Ben soruyorum; burada ot, yaprak bitmiyor, neden ot, yaprak bedeli ödüyoruz? Ot, yaprak bitiyorsa ‘burayı niye sanayi bölgesi yapıyoruz, yapmayalım’ diye söylüyorum. Mesela Konya Karapınar’da ot yaprak bitmeyen, ama ot bedeli ödediğimiz yerler var. Zeytinliklerimizi, meralık alanlarımızı koruyacağız. Burada hiçbir endişeniz olmasın. Zeytinlik sahasına, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınmak zorunda. Dolayısıyla yeni yapıda kimyevi atık gibi maddelerin göz ardı edilmesi mümkün değil.”
“Şeker kotası düzenlemesi saptırılmak istendi”
Şeker kotasıyla ilgili düzenlemeyi, konunun başka yerlere saptırılmak istendiğini hissettikleri için Üretim Reform Paketi’nden çıkardıklarını vurgulayan Bakan Faruk Özlü, pakette şeker konusunu gündeme getirmeyeceklerini açıkladı. Özlü, “O konu başka bir yerde gündeme gelecek. Şeker konusu başka bir konu. Başbakanımız dün açıklamalarda bulundu, 2017 yılının şeker pancarı fiyatları açıklandı. Dolayısıyla şeker pancarı üreticisi rahat olsun.” ifadesini kullandı.
(5)