Türkiye’de süt sanayi işletmeleri tarafından toplanan inek sütü ile süt ve süt ürünleri üretiminin artış gösterdiği Eylül ayında, tavuk eti üretimindeki keskin düşüş dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Eylül 2016 verilerini açıkladı.
Ticari süt işletmeleri tarafından Eylül ayında toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı ayına göre %2 artışla 694 bin 760 ton oldu.
Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi ise Eylül 2015’e göre %9,2 oranında artarak, 115 bin 524 tona ulaştı.
İnek peyniri üretiminin %0,8 oranında artışla 49 bin 683 ton olarak gerçekleştiği Eylül ayında, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise bin 443 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %6,2 arttı.
Eylül 2016’da yoğurt üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 artışla 99 bin 77 ton olurken, ayran üretimi ise 60 bin 73 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %9,7 artış gösterdi.
Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Eylül 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 arttı.
Yumurta üretimi arttı, tavuk etinde düşüş var
TÜİK’in Kümes Hayvancılığı Üretimi, Eylül 2016 verilerine göre ise tavuk yumurtası, bir önceki aya göre %0,2, bir önceki yılın aynı ayına göre de %16,7 oranında artışla 1,6 milyar adet olarak gerçekleşti.
Kesilen tavuk sayısının bir önceki aya göre %28,7, Eylül 2015’e göre de %5,8 azalarak 75 milyon adede gerilediği Eylül ayında, tavuk eti üretimi Ağustos ayına göre %27,4, geçen yılın Eylül ayına göre ise %5,7 oranında azalışla 127 bin 595 ton oldu.
Eylül ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre %18,8 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6’lık artışla 382 bin adet olarak tespit edildi. Hindi eti üretimi, 4 bin 236 ton ile bir önceki aya göre %13,2 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 artış gösterdi.
Tavuk eti üretim miktarı, Eylül 2016
Tavuk eti üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre bir önceki aya göre %8,9, takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azaldı.
Tarım ÜFE Ekim’de geriledi
TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), Ekim 2016 verilerini de açıkladı.
Tarım ÜFE, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,63, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,26 azalış; bir önceki yılın aynı ayına göre %2,86 ve on iki aylık ortalamalara göre ise %4,85 artış gösterdi.
Bir önceki aya göre değişim tarım ve avcılık ürünlerinde %0,64, ormancılık ürünlerinde %0,36 ve balıkçılıkta %0,69 azalış olarak gerçekleşti.
Aylık en fazla artış %2,18 ile tek yıllık bitkisel ürünlerde gerçekleşirken, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,07 artış, çok yıllık bitkisel ürünler ana grubunda ise %7,05 azalış gözlendi.
Alt tarım gruplarından sebzelerde Tarım ÜFE’nin bir önceki aya göre %4,71 arttığı Ekim ayında, lifli bitkiler %7,11 ve diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler %1,47 artış; turunçgiller %35,06, tropikal ve subtropikal meyveler %13,45 ve çeltik ise %4,91 azalış gösterdi.
Tarım ÜFE (2010=100), 2015-2016 (Yıllık değişim)
(6)