Gelişmekte olan ülkelerin borcunun milli gelire oranının yüzde 4,7, Türkiye’nin ise yüzde 1,9 olduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, “OECD ortalaması yüzde 3 civarında” dedi. Ağbal, ülke için stratejik öneme haiz yatırımlara devlet olarak ortak olacaklarını bildirdi.
Ağbal, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016’da konuştu.
Ağbal, Türkiye’nin 2015 ve 2016 yıllarındaki büyüme oranı ortalamasının yüzde 3,6 olduğunu belirterek, gelişmekte olan ülkeler içerisinde Türkiye’nin büyüme performansının önemli olduğunu aktardı.
İşsizlik rakamları
Ekonominin önemli göstergelerinden birinin istihdam olduğunun altını çizen Ağbal, “Her ne kadar son gelen göstergelerde bir miktar sıkıntı olsa da istihdam piyasalarında ekonomik krizden sonra 6 milyondan fazla insana istihdam sağlamışız” dedi.
Birçok ülkenin istihdam seviyelerinin global kriz seviyelerinin altında ya da hemen hemen aynı seviyede olduğu bilgisini veren Ağbal, Türkiye’nin bu dönemde istihdamını artırabilmiş ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.
Gıda enflasyonu
Ağbal, “Enflasyon gelişmelerine bakıldığında her ne kadar bu yılbaşı itibarıyla beklentiler bir nebze olumsuz olsa da özellikle son aylarda gıda fiyatları başta olmak üzere aşağı yönlü gelen enflasyon verileri neticesinde enflasyon gerçekleşmesini yıl sonu itibarıyla yüzde 7,5 seviyesinde görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da inşallah enflasyonu daha aşağı seviyelere çekme imkanına kavuşuruz.” diye konuştu.
Bir ekonominin istikrarsızlığının en önemli göstergelerinden birinin borcun milli gelire oranı olduğunu ifade eden Ağbal, 2002 yılından bu yana sürekli bir şekilde bunun aşağı geldiğini, şu anda yüzde 32 seviyesinde olduğunu kaydetti.
Ağbal, “Özellikle global ekonomik kriz sonrasında ülkelerin borç milli gelir oranları yukarıya giderken, Türkiye borcun milli gelire oranını aşağı çekebilen nadir ülkelerden biri. Şu anda yüzde 32 seviyesinde olan borcun milli gelire oranı OVP döneminin sonunda yüzde 30’un altına düşmüş olacak.” diye konuştu.
Kamu net dış borcunun milli gelire oranının pozitif olduğuna işaret eden Ağbal, “Kamu borçlarından dış varlıkları çıkartıyorsunuz, biz şu anda yurt dışından alacaklıyız. Ne kadar? Milli gelirin yüzde 4,5’i oranında. Dolayısıyla kamu maliyemiz dış kırılganlıklara, farklı şoklara karşı son derece avantajlı. Gelişmekte olan ülkelerin borcunun milli gelire oranının yüzde 4,7, Türkiye’nin ise yüzde 1,9. OECD ortalaması yüzde 3 civarında. Türkiye kamu maliyesi açısından çok ciddi başarılara imza atmış durumda.” Şeklinde konuştu.
“Stratejik öneme haiz yatırımlara devlet olarak ortak olacağız”
Önemli düzenlemelere imza attıklarını belirten Ağbal, nitelikli insan gücünü Türkiye’ye çekme amacıyla Turkuaz kart ile ilgili yasal düzenleme yaptıklarını ve yakın bir zamanda bunun ikincil düzenlemelerini de hayata geçireceklerini bildirdi.
Türkiye’de 276 Ar-Ge merkezi olduğunu bildiren Ağbal, buralarda 28 bin kişinin çalıştığını, 14 bin Ar-Ge projesinin de kayıtlı olduğunu ifade etti ve artık tasarım faaliyetlerinin de Ar-Ge Kanunu kapsamında teşviklerden faydalanabileceğini bildirdi.
Her bir yatırımcı için teşvik belgesi verme imkanı getirdiklerini hatırlatan Ağbal, bu düzenlemenin önemli avantajları beraberinde getirdiğini vurgulayarak, ülke için stratejik öneme haiz yatırımlara devlet olarak ortak olacakları bilgisini verdi.
(5)