Türkiye’nin kırmızı et üretimi, 2016 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %46,2, 2015 yılı üçüncü çeyreğine göre ise %3,8 oranında artışla 395 bin ton olarak gerçekleşti. Geçen yıl dördüncü çeyrekteki üretimle birlikte bir yıllık kırmızı et üretiminin 1.2 milyon tona dayandığına dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), “İthalata gerek yok” açıklaması yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kırmızı Et Üretim İstatistikleri, III. Çeyrek, Temmuz – Eylül, 2016 verilerini açıkladı.
Kurban Bayramı’nı da kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde toplam kırmızı et üretimi; bir önceki çeyreğe göre %46,2, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %3,8 oranında arttı ve 395 bin ton olarak tahmin edildi.
2016 yılı III. Çeyrek döneminde gerçekleşen toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 125 bin ton olarak gerçekleşti.
Sığır eti üretimi
TÜİK’in açıklamasına göre, yılın üçüncü çeyreğinde sığır eti üretimi yaklaşık 360 bin ton olarak tahmin edildi. Sığır eti üretimi bir önceki çeyreğe göre %48,2, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,1 oranında arttı.
Üçüncü çeyrekte 24 bin ton olarak tahmin edilen koyun eti üretimi ise bir önceki çeyreğe göre %3,4 artarken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,5 oranında azaldı.
Kırmızı et üretim miktarı, 2015 – 2016
“Et üretimi artıyor, ithalata gerek yok”
Kırmızı et üretim rakamlarını değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül ayı itibariyle son bir yıllık dönemde kırmızı et üretiminin 1.2 milyon tona dayandığına dikkat çekerek, ithalata gerek olmadığını bildirdi. Bayraktar, şunları kaydetti:
“Geçen yıl 380 bin 162 ton olan üçüncü çeyrek kırmızı et üretimi, bu yıl 394 bin 665 tona çıktı. Bu yılın Temmuz-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre sığır eti üretimi %5,1, toplam kırmızı et üretimi %3,8 arttı.
Verilen ülke içi teşviklerle birlikte de üretimde sürekli artışlar oldu. Üreticimiz üretimini artırmaya devam ediyor. Daha da artacak. Üreticimiz, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın ihtiyacını rahatça karşılayabilir. Üretim artışı da bunu desteklemektedir.”
“Ette fiyatın düşmesi besi hayvanı ve yem maliyetine bağlı”
Ette fiyatların düşmesinin besi hayvanı ve yem maliyetlerine bağlı olduğunu belirten Şemsi Bayraktar, “Üretici maliyetinin yüzde 85-90’ını oluşturan besi hayvanı ve yem fiyatları düşerse, karkas et fiyatları da geriler. Et ithalatı çiftçimizin, üreticimizin en büyük korkusudur. Ülke yararına değildir. 2010 Haziran ayından bu yana ithalata 3,7 milyar dolardan fazla döviz ödemişiz. İthalat yerine bu üretimi çiftçimiz yapmalıdır. Üreticimizin maliyeti belli. Maliyetler düşerse et fiyatı da ucuzlar. Ülke içi üretim teşvikleri devam ederek ithalat kısa zamanda tamamıyla ülke gündeminden çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
(4)