Gıda ürünleri ihracatında katma değeri arttırmak, yeni teknoloji ve metotları üretim süreçlerine kazandırmak, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek amacıyla düzenlenen V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, 25 Mayıs 2017 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilecek.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonunda “Fikrini Geleceğe Taşı” sloganıyla yola çıkan V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin lansmanı yapıldı.
Toplantıda konuşan V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, 2012 yılından bu yana düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği ile gıda ürünleri ihracatında katma değeri artırmak, yeni teknoloji ve metotları üretim süreçlerine kazandırmak, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek amaçlarına yönelik olarak potansiyel Ar-Ge işbirlikleri yaratılmasını hedeflediklerini söyledi. Seyyar, şöyle devam etti:
“Araştırmacılar ve öğrenciler tarafından hazırlanan gıda ile ilgili yenilikçi ve inovatif ürünlerle katma değerli üretimi artıracak projeleri, sanayiciler, profesyoneller ve yatırımcılarla buluşturacak V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğini 25 Mayıs 2017 tarihinde İzmir’de gerçekleştireceğiz.
120 bin TL ödül verilecek
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği ile eş zamanlı olarak birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı paneller düzenliyor, inovatif ürünler sergiliyoruz. Gençlerimiz gün boyunca bir yandan sergilenen projeleri incelerken bir yandan da panellere katılarak sektörün değerli paydaşların tecrübelerini dinleme imkanı bulacakları için hem lise hem de üniversite öğrencileri için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. V. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında dereceye girecek proje sahiplerine öğrenci, araştırıcı ve özel kategorilerinde toplam 120.000 TL ödül verilecektir.”
Başvurular başladı
Bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kökenli gıda üretimi ve teknolojileri alanında özgün projeleri olan profesyoneller, mucitler, akademisyenler ve öğrencilerin başvurularının www.gidaargeprojepazari.org adresinden kabul edilmeye başlandığını kaydeden Rıza Seyyar, etkinlik kapsamında Avrupa başta olmak üzere Amerika ve Asya’daki üniversiteler ile işbirliği kurabilmek için çalışmaların sürdüğünü belirterek, ilk olarak İspanya’daki Valladoid üniversitesi ile “Bilimsel İşbirliği Protokolü”nün imzalandığını hatırlattı.
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı önemsediklerini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise “40 milyar dolar tarımsal ürün ihracat hedefimiz olan bir dönemde yeni projeler üreticimizden, alıcılara, sanayicilere, ihracatçıya ve üniversitelere kadar herkesin işbirliği içinde çalışmasıyla mümkün olacaktır. Ne kadar başarılı ve çok proje üretilirse hayata geçen proje sayısı da artar ve hedefe ulaşmamıza yardımcı olur. Bu sene de iyi sonuçlar doğuracak bir proje pazarı etkinliği gerçekleşeceğine inancımız tamdır” diye konuştu.
Lansmanda konuşan V. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, proje başvuru konularının; Birincil Üretim [Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Su Ürünleri, Doğadan Toplanan Ürünler (hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, fındık, yaş meyve sebze, zeytin, baharatlar, tıbbi aromatik bitkiler, su ürünleri, vb.)], Gıda İşleme ve Teknolojileri (zeytinyağı, meyve ve sebze mamulleri, işlenmiş kabuklu, kuru meyve ürünleri ve mamulleri), Paketleme ve Ambalajlama, Pazarlama ve Değer Zinciri Yönetimi ve Özel Kategori (Gıdalarda Yeşil Üretim Uygulamaları ve Gelenekten Geleceğe Ürün Tasarımı) olarak belirlendiğini söyledi.
(2)