Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ni kısa süre içerisinde yayınlamayı planladıklarını, Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’nde ise enerji ve besin öğelerinin, miktarı ve niteliklerinin yer alacağını söyledi. Çelik, endikasyon beyanını ise Sağlık Bakanlığı’nın “İlaç algısı olabilir” gerekçesiyle uygun bulmadığını açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda etiketleme konusundaki mevzuatı, iki ayrı yönetmelik halinde güncelliyor.
Bakanlık bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gıdaların etiketlenmesiyle ilgili olarak yeni yönetmelik yayınlanacağını bildirdi. Gıdalarda etiketin önemine dikkat çeken Çelik, şunları söyledi:
“Bununla ilgili bir yönetmelik hazırladık, kısa zaman içinde yayınlanacağını belirtmek istiyorum. Umarım bu yıl içinde yayınlanır. Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği, birincisi bu.
Endikasyon beyanı olmayacak
Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği, yeni uygulamayla enerji ve besin öğelerinin, miktarı ve nitelikleri etikette yer alacak. 204 adet sağlık beyanı etikette bulunabilecek. Endikasyon beyanı ise Sağlık Bakanlığı ile ilgili. ‘İlaç algısı olabilir’ düşüncesiyle, Sağlık Bakanlığı uygun bulmadı.”
Gıdaların etiketinde enerji ve besin öğelerinin miktarı yer alırken, hazır ambalajlı bütün gıdalarda beslenme yönünden etiketleme zorunlu hale gelecek. Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 gram veya 100 ml’sinde enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şekerler, protein ve tuz) miktarının yer alması da zorunlu olacak.
Nitratlı gübreye kısmi izin
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, patlayıcı yapımında kullanılması nedeniyle yasaklanan nitratlı gübreye ilişkin son gelişmeleri de açıkladı. Nitratlı gübrenin üç ayrı versiyonu için patlama testleri yapıldığını belirten Çelik, “Diğer versiyonları kullanılmayacak ama yüzde 21 azot içeren gübre ile ilgili iki denemede patlayıcı özelliği olmadığı görüldü. Güvenlik birimleri tarafından son bir test daha yapılacak. Sonuca göre, yüzde 21 azot içeren nitratlı gübre satışı serbest bırakılabilir” dedi.
Ukrayna’dan arazi kiralanacak
Yurt dışında arazi kiralama konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, gelecekte gıda savaşlarının olacağını artık herkesin gördüğünü, bu sebeple bütün gelişmiş ülkelerin yurt dışındaki tarım arazilerine göz diktiğini söyledi.
Bu kapsamda özellikle Afrika’da tarım alanlarını değerlendirmek istediklerini bildiren Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından Sudan’da kiralanan araziye özel sektörü taşımak istediklerini kaydetti. Bitkisel üretim, özellikle yağlı tohumlardaki açığın oradan karşılanması konusunda düşüncelerinin olduğunu ifade eden Çelik, “Bir heyetimiz Ukrayna’ya gidiyor. Ukrayna’da da bu şekilde ciddi imkânlar, potansiyel var. Öncelikle kendi iç potansiyellerimizi milimetrik olarak değerlendirme, sonra da dışa dönük imkânları değerlendirme yaklaşımı içerisindeyiz” diye konuştu.
(8)