Uluslararası Baklagiller Yılı’nın sonuna gelirken, Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), baklagillerin Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri ve gıda güvencesi açısından önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.
FAO Genel Müdür Yardımcısı Maria Helena Semedo Roma’da düzenlenen Küresel Diyalog’ta konuştu. Semedo, tüketicilerin halen mercimek, bezelye ve fasulye gibi baklagillerin faydalarını tam olarak bilmediğini ifade etti.
Baklagiller yüksek protein içeriğine sahip
Etkinlik, uluslararası paydaşlara yıllık faaliyetleri gözden geçirmek ve mercimek ve fasulyelerin besleyici, çevresel ve ekonomik faydaların değerlendirilebileceği bir platform sağladı.
Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Küresel Baklagil Konfederasyonu (GPC), baklagillerin lif, protein ve demir ve potasyum gibi mineralleri sağladığını vurguladı.
Fırıncılık ürünlerinde de kullanılabilen baklagiller, yüksek protein içerikleri sayesinde içine katıldıkları ürünün yapısını olumlu etkiliyorlar.
2016 yılında, baklagillerin gıda sistemlerindeki rolünü vurgulamak için Uluslararası Baklagiller Yılı çerçevesinde birçok girişim düzenlendi. Ancak Semedo, halen yapılacak çok şey olduğu görüşünde.
Baklagiller gıda güvencesi açısından önemli
Semedo, baklagillerin besin kalitesini takdir etmenin yanında, politikaların da dikkatini çekmeyi hak ettiğini öne sürdü.
Türkiye’nin FAO kalıcı atanmış temsilcisi ve Küresel Baklagil Konfederasyonu yürütme komitesi eş başkanı Murat Salim Esenli, bakliyatların teşvik edilmesiyle kapsamlı ekonomik büyümenin önünün açılabileceğini söyledi. Esenli, bakliyatlara yönelik ilginin artmasının, Etiyopya ve Myanmar gibi ülkelere ihracat olanakları sağladığını da sözlerine ekledi.
Baklagillerin beslenme, yoksulluk, toprak sağlığı ve iklim değişimi gibi Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri’ne katkıda bulunabileceğini ifade eden Semedo, sözü edilen hedeflerin tüm topluma gıda güvencesi sağlayabileceğini sözlerine ekledi.
(2)