Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünya ekonomi haritalarının yeniden çizildiğine işaret etti. Zeybekci ayrıca, Gümrük Birliği Anlaşmasının kapsamını gıda, tarım, hizmetler, kamu alımları ve e-ticareti de içine alacak şekilde genişletileceğini bildirdi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Kasım ayı meclis toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, üretimin içinden, tezgahın öbür tarafından geldiğini ve sanayicinin mükellefiyetlerini çok iyi bildiğini kaydetti.
“Dünyada yer yerinden oynuyor, dünya ekonomi haritaları yeniden çiziliyor” diyen Zeybekci, döviz kurundaki gelişmeleri de değerlendirdi. Bakan Zeybekci, Merkez Bankasınca kura müdahale edilmemesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunduklarını anımsattı.
Zeybekci, şunları kaydetti:
“Öğretildiği, tavsiye edildiği gibi Merkez Bankası olarak kur artışlarında döviz satarak oyuna girdiğinizde spekülasyon amaçlı dalga boylarını hem çıkarken hem inerken kullananların istediğini yapmış olursunuz. Yaptıkları spekülatif harekete Merkez Bankası olarak girdiğinizde 100 milyarlık rezervinizle oyuna dahil oluyorsunuz. Siz oyuna dahil olduğunuzda 2014 Ocak’ta olduğu gibi birileri derhal oyununuzu 2-3 milyar dolarlık alımlarla oynamaya başlarlar. Sonra da 28 Ocak 2014’te olduğu gibi yüzde 5-5,5 aralığındaki faiz artırımıyla maçı bitirmek zorunda kalırsınız. İstenilen de odur zaten.”
“’Tu kaka Merkez Bankası’ demem”
TCMB’nin döviz satışıyla piyasalara müdahale etmesine karşı olduklarını vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:
“Merkez Bankası da bugüne kadar 250 baz puanlık indirim yaptı, en son toplantısında da yaklaşık 50 veya 25 baz puanlık artışa gitti. Bu da kendi görmüş olduğu teknik ölçümlerle gerekliliktir. 250 baz puanlık indirim yaparken ‘aferin Merkez Bankası seni destekliyorum, bu artışı da desteklemiyorum tu kaka Merkez Bankası.’ demem. Orada faiz artışını desteklemem, ama Merkez Bankasının karar alma mantığını, mekanizmasını, kurumsal kimliğini desteklerim. Faize olan karşı duruşumuzu da sonuna kadar söylerim.”
“Önce devlet olarak bizim Türk lirasını kullanmamız lazım”
Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri ihalelerinde Türk lirası kullanılmasına yönelik düzenlemeyi hatırlatan Zeybekci, “Önce devlet olarak bizim Türk lirasını kullanmamız lazım ki piyasadaki döviz talebini aşağıya doğru çekelim. Almış olduğumuz tedbirlerle, alacağımız tedbirlerle piyasadan derhal yaklaşık olarak 10 milyar dolarlık bir döviz talebini çekebilme ihtimalimiz var. Bu kalıcı müdahale, olması gereken müdahale. Diğer müdahale tarzlarımızı da hızlı şekilde geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
“AB’ye ihracatımızı artırdık”
Zeybekci, Türkiye’nin Avrupa Merkez Bankası kararlarından Fed’e göre daha fazla etkileneceğini belirterek, “Biz Türkiye olarak bu dönemde çaresiz bir bekleyiş içinde değiliz. Proaktif bir politika izliyoruz. Dünya ticareti aşağı doğru giderken, AB’ye ihracatımızı artırmış durumdayız” diye konuştu.
Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusundaki görüşmelerin bütün hızıyla devam ettiğini bildiren Zeybekci, “Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi hiçbir engele takılmaksızın devam ediyor. Anlaşmanın kapsamını gıda, tarım, hizmetler, kamu alımları ve e-ticareti de içine alacak şekilde genişletiyoruz. Bu genişleme ekonomik anlamda AB ile tam olarak entegre olmak demek.” ifadelerini kullandı.
Avrasya Gümrük Birliği ve Rusya ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerini de hızlı bir şekilde yürüttüklerini kaydeden Zeybekci, bu durumun AB’ye asla alternatif olmadığının altını çizdi.
İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması’nda revizyona gidildiğini de belirten Zeybekci, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman ile STA görüşmelerini de gelecek yıl sonuna kadar tamamlamak istediklerine dikkat çekti.
(5)