Ekonomi Bakanlığı’nın, Moldova Cumhuriyeti menşeli bazı tarım ürünleri ithalatında uygulanacak tarife kontenjanlarının düzenlenmesine ilişkin Tebliği, 7 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.
Moldova Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’e göre, tarife kontenjanı tahsisat talebinde bulunan firmaların, tarife kontenjanlarının dağıtımı Talep Toplama Yöntemi’ne (TTY) göre yapılacak olanlar için tarife kontenjanı döneminin başlangıcından önceki bir ay içerisinde, dağıtımı başvuru sırasına göre eşit oranda tahsis yöntemine (EOTY) göre yapılacak olanlar için ise tarife kontenjanı dönemi içerisinde, Bakanlığa müracaat etmeleri zorunlu olacak.
Tahsisat önceliği bulunan kurum ve kuruluşlar
Tebliğe göre, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (YTTSKB) ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün (TŞF) ilgili tarife kontenjanında tahsisat önceliği olacak.
Firmalara ise üretim performansı olan sanayicilere, tüketim performansı olan sanayicileri ve geleneksel ithalatçılar olmak üzere ilgili tarife kontenjanından tahsisat yapılacak.
Firmalara başvurusunda talep ettiği tarife kontenjanı miktarından daha fazla miktarda tahsisat yapılamayacak.
Tahsisat önceliği bulunan kurum ve kuruluşların talepte bulunması halinde, tarife kontenjanlarının tamamı veya bir bölümü tahsis edilebilecek. Aksi durumda Bakanlıkça belirlenecek dağıtım kriterleri çerçevesinde değerlendirmeye alınabilecek nitelikte başvuruda bulunan firmalara tahsis edilecek.
Bakanlıkça belirlenecek dağıtım kriterleri çerçevesinde yapılacak dağıtımda herhangi bir firmanın talep ettiği miktardan daha fazla tahsisat hakkı oluşması halinde, tahsisat hakkının talep edilen miktarı aşan kısmı, her defasında talep edilen tarife kontenjanı miktarından daha fazla tahsisat hakkı oluşan firma(lar) hariç tutularak diğer firmalar arasında aynı kriterlerle yeniden dağıtılarak tahsis edilecek.
İthal lisansında süre uzatılmayacak
Tebliğ kapsamında Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansları, ithal lisansında belirtilen süre sonuna kadar geçerli olacak, süre kesinlikle uzatılmayacak. İthal lisansı kapsamındaki ithalatın doğrudan ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması zorunlu olacak, ithal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek.
İthal lisansı değişikliği veya ithal lisansı revizesi talep edilemeyecek.
İthal lisansı ile yapılacak ithalat işlemlerine esas olan fiziksel ya da elektronik belgelerde tahrifat yapıldığının veya sahte belge kullanıldığının veya ithal lisansının üçüncü kişilere devredildiğinin veya ithal lisansına konu ithal işlemlerindeTebliğ ile belirtilen diğer hususlara aykırı davranıldığının tespiti halinde, Bakanlıkça ilgili ithal lisansı iptal edilecek ve kendilerine iptal işleminden itibaren 5 yıl süreyle aynı Tebliğ çerçevesinde tarife kontenjanı tahsis edilmeyecek.
2016 ve 2017 yılına ilişkin tarife kontenjanları
2016 yılına münhasıran, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Moldova Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar çerçevesinde açılan tarife kontenjanlarının altıda biri dağıtılacak. Tahsisatı TTY’ye göre yapılan tarife kontenjanlarından faydalanabilmek için, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde istenen belgeler ile birlikte Bakanlığa müracaat edilmesi gerekiyor.
2017 yılına münhasıran, tahsisatı TTY’ye göre yapılan tarife kontenjanlarından faydalanabilmek için ise 2017 yılı Ocak ayı içerisinde Bakanlığa müracaat edilecek.
İthal edilecek ürünler
Tebliğ ekindeki listede ithalat tarife kontenjanı açılan ürünlerin listesine yer verildi.
Bunlar arasında domuz eti (500 ton), yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitliği artırılmış süt ve krema (100 ton), tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar, sürülerek yenilen süt ürünleri (500 ton), peynir ve pıhtılaştırılmış ürünler (300 ton), kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları (10 bin adet), arpa (10 bin ton), erik (20 ton), ayçiçeği tohumu (5 bin ton), kakao içermeyen şeker mamulleri (10 ton), çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları (10 ton), sular (mineral sular ve gazlı sular dahil – 5 bin litre), köpüklü şaraplar (2 bin litre) da bulunuyor.
(6)