10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi ile 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nin yanı sıra Ibatech İzmir – 10. Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir’de başladı.
Fuar İzmir’de aynı gün 10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi ile Ibatech İzmir – 10. Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı açılırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde gerçekleşen “Erken Rezervasyon Kampanyası”nın 2017 lansmanı da gerçekleştirildi.
10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, binden fazla katılımcı ve 36 ülkenin turizm profesyonelini İzmir’de buluşturdu. Partner İl Mersin ve Uluslararası Destinasyon Partneri Akabe’nin katıldığı fuarın açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile siyaset ve iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
“İzmir’e turizm yakışıyor”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen yıl 1008 katılımcının yer aldığı fuarın bu yıl yüzde 7,5 büyümeyle 1179 katılımcıya ulaştığını söyledi. Travel Turkey İzmir ile birlikte eşzamanlı olarak Alman Stutgart Messe firmasının düzenlediği Ibatech Fuarı ve Uluslararası Gastronomi Kongresi’nin de gerçekleştirildiğini belirten Kocaoğlu, şunları kaydetti:
“Aklı ve bilimi kullanarak yol haritasını belirleyen ve istikamette yürüyen İzmir; sanayide, ticarette, lojistikte, liman faaliyetlerinde, tarımda ve sanayinin birçok dalında büyümesini sürdürecektir. Ama İzmir, refahı ve kalkınmayı, zenginleşmeyi hizmet sektörü ve turizm sektöründe yakalayacaktır. Turizmi ve hizmet sektörünü çeşitlendirmek durumundayız. Doğasıyla, deniziyle en önemlisi dünyaya açık, hoşgörülü, demokrat, kendi yaşam biçimini oluşturmuş ve geliştirmiş bir kent olan İzmir’e, turizm sektörü, yani ev sahipliği yapmak çok yakışıyor. Biz de bu tespitimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Nabi Avcı: “Turizmdeki sıkıntıyı aşacağız”
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da, yılında dünya genelinde yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye turizminde de olumsuz etkiler yarattığına değindi. Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tarihi ve kültürel birikimimiz, eşsiz doğal zenginliklerimiz, konaklama sektöründeki mevcut alt yapımız krizleri aşma konusunda her zaman başarılı olan sektörümüz sayesinde ülkemizin önümüzdeki yıllarda eski ritmini tekrar yakalayacağını hatta onu da aşacağına inanıyorum. Turizm sektörüne ve pazara yön veren ülkeler arasında en ön sırada yer alacağımıza inancımız tamdır. İç turizmi canlandırmak için 2009 yılında başlattığımız erken rezervasyon kampanyasının 2017 yılı lansmanının da turizm fuarı kapsamında İzmir’de yapılmasını anlamlı buluyoruz. Yine fuarda yer alan sağlık turizmi özel bölümü de bu alanda hizmet veren kurumların, kişilerin ve kuruluşların bir araya gelmesine fırsat tanıyacak.”
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise yerli ve yabancı katılımcılarla turizm alanındaki en büyük buluşmalardan biri olan Travel Turkey İzmir Fuarı’nın, gastronomi kongresi ve 2017 erken rezervasyon tanıtımı gibi önemli bir görev daha üstlendiğini söyledi.
“Türkiye kaşınacak değil, okşanacak ülke”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, Türkiye’nin kaşınacak değil okşanacak bir ülke olduğunu belirterek, siyasi oyunlarla Türk turizminin önünü kesmeye çalışanların Türkiye’den daha fazla zarara uğrayacağını söyledi. 15 Temmuz’un etkilerini ortadan kaldırmak ve Türkiye’nin algısını değiştirmek için yurt dışında sürekli faaliyet halinde olduklarını vurgulayan Ulusoy, “Türkiye’yi dışarıda bırakamazsınız. Böyle güzel bir ürün dünyanın hiçbir yerinde yok. Ben ülkemle, sektörümle iftihar ediyorum” diye konuştu.
Ünlü şefler Gastronomi Turizmi Kongresi’nde
Fuar İzmir’deki bir diğer etkinlik 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi de, eş zamanlı olarak, İZFAŞ, TÜRSAB, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde ve Reseau Délice Dünya Gurme Şehirler Birliği ile İzmir Aşçılar Derneği’nin katkılarıyla başladı.
Kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getiriyor. Alternatif bir turizm dalı olma yolunda ilerleyen gastronomi için atılabilecek adımlar, kongre boyunca uzmanlarca değerlendirilecek. Yapılacak çalışmalarla Türkiye’de oluşturulacak farkındalığın, turizme olumlu yönde etki etmesi hedefleniyor.
Kongre ve panellere ünlü gastronomi yazarları ve uzmanları konuk olacak. Kongre süresince İzmir Aşçılar Derneği ile Tolga Kamiloğlu, Rudolf Van Nunen ve Semen Öner gibi ünlü şefler workshoplar esnasında özel şov ve sunumlar yapacak.
Ibatech İzmir açıldı
Fuar İzmir’de, Alman Stuttgart Messe firması tarafından düzenlenen Ibatech İzmir – 10. Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı da açıldı. Fuarda; ekmek, pasta makineleri, kahve ve kahve makineleri, çikolata ve ekipmanları, dondurma, dondurma makineleri, ambalaj makineleri, otel, cafe- bar mutfak ekipmanları, soğutma grupları, dondurulmuş ürünler yer alıyor.
(9)