“Türkiye’de yaratılmaya çalışılan spekülatif dalganın önünde makro ekonomik tedbirlerle oluşturulmuş olan duvar var. Dalganın bu duvarı aşması mümkün değil.” diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yıllık ortalama dış borcu çevirmedeki ihtiyacının 5 milyar doların altında olduğunu da bildirdi.
Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD – Türkiye İş Konseyi İcra Direktörü Jennifer Miel ve ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzar’ı Philip Kosnett ve Türkiye’de yerleşik ABD’li firmaların üst düzey temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ile ABD Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen toplantıda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Türkiye’deki iş ve yatırım ortamı, yatırımcılara sağlanan imkânlar ve hükümetin 2017 yılı öngörüleri hakkında açıklamalarda bulunacağını söyledi.
“Türkiye’yi daha fazla anlatmamız gerekiyor”
Bakan Zeybekci’nin öncülüğünde, Türkiye’nin dış ticaretini artırma, daha fazla uluslararası yatırım çekme ve tanıtım konularında çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Özellikle de bu dönemde, Türkiye’yi çok daha fazla anlatmamız gerekiyor” dedi.
TOBB-ABD Ticaret Odası işbirliği ile 2017 yılında da yeni eyalet ve şehirlere gidip, Türkiye’deki yatırım fırsatlarını aktaracaklarını, aynı şekilde, Türkiye’deki firmalara ABD’deki yatırım fırsatlarını aktaracak bir etkinlik gerçekleştireceklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam ettik:
“Umut vadeden sektörleri de kapsamımıza aldık. Biyoteknoloji, turizm, ilaç sanayi, sağlık, iletişim teknolojileri ve girişim sermayesi gibi alanlara yayıldık. ABD ile AB arasındaki Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşmasını üzerinde de çalıştık. Türkiye’nin bu anlaşmaya taraf olmasına veya Türkiye ile ABD arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanmasına çok önem veriyoruz.
Başta müteahhitlik olmak üzere, üçüncü ülkelerde de ciddi işbirliği imkânlarının olduğunu biliyoruz. Bu nedenledir ki, ABD Ticaret Odası İstanbul’da Birliğimiz binasında bölge ofisini açtı. Ortadoğu Ticaret Merkezi Projesi aracılığıyla Ortadoğu’da beraber çalışıyoruz. Bu yılki işbirliğimiz kapsamında aynı konuya yeniden yer verdik. Biz, bütün bunları, Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine inanarak yapıyoruz. İlişkilerimiz çok sağlam ve çok önemli.”
“İlişkilerimiz Avrupa ve Ortadoğu için de önemli”
İş çevreleri olarak, Türkiye ile ABD ilişkilerini siyasi ve askeri boyutun yanı sıra, ticaret ve yatırım yaparak, daha fazla iktisadi adımlar atarak güçlendirmek istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlü olması, Türkiye ve ABD için önemli olduğu kadar, Avrupa ve Ortadoğu için de çok önemli.” diye konuştu.
“ABD ekonomisinin potansiyelini biliyoruz”
Konuşmasında Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine işaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, “Türkiye-ABD ilişkileri ekonomik ve stratejik olarak ne kadar üst düzeydeyse, ABD ile Türkiye arasındaki siyasi ve diplomatik ilişkiler de o kadar güçlü bir seviyeye oturur.” dedi.
Ekonomi Bakanlığı olarak ABD ile ilişkileri güçlendirmeyi çok önemsediklerini dile getiren Zeybekci, “ABD ekonomisinin potansiyelini çok iyi biliyoruz. Bunun için Amerikan ekonomisiyle olan ticari ilişkilerimizi, Bakanlık olarak stratejik anlamda bir numaraya koyduk. 2016 yılında bu böyleydi, 2019’a kadar ABD’yi hedef ülke olarak belirledik.” ifadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin henüz arzulanan seviyede olmadığına dikkati çeken Zeybekci, “Türkiye olarak 2002 yılından bugüne 174 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektik. Bunlar içinde ABD’nin payı yüzde 8 seviyesinde. ABD bu rakamla Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımlarda Hollanda’dan sonra ikinci sırada.” dedi.
“Büyüme son çeyrekte toparlanacak”
Türkiye’nin büyüme rakamlarının yılın son çeyreğinde toparlanacağını ve 2017 için güzel işaretlerin verileceğini vurgulayan Bakan Zeybekci, bu yılın yüzde 3’ler seviyesinde bir büyümeyle tamamlanacağını, gelecek yıldan itibaren ülkenin yeniden hızlı büyüme trendine gireceğini ifade etti.
Zeybekci, Türkiye’nin makro ekonomik olarak temellerinin sağlam olduğuna işaret ederek, “Türkiye’de yaratılmaya çalışılan spekülatif dalganın önünde makro ekonomik tedbirlerle oluşturulmuş olan duvar var. Dalganın bu duvarı aşması mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin yıllık ortalama dış borcu çevirmedeki ihtiyacının 5 milyar doların altında olduğunu da bildiren Zeybekci, ayrıca Türkiye’nin 2017 yılı itibarıyla proaktif bir yol haritası izleyeceğinin altını çizdi.
Türkiye’de faaliyet gösteren ABD şirketleri
ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett ise Türkiye’de bin 400’ten fazla ABD’li şirketin faaliyet gösterdiğini kaydetti. Kosnett, “Bunlar 60 binden fazla kişiye iş imkanı sağlıyor. Her yıl 7 milyar liradan fazla vergi ödüyorlar. Daha geniş pazarlara ulaşmak için 60’tan fazla ABD merkezli şirket Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanıyor. Son 10 yılda ABD- Türkiye ticareti ciddi anlamda arttı. Amerikan kurumları Türkiye’ye yapılan yatırımlara destek vermeye devam ediyor” ifadesini kullandı.
Kosnett, ABD’li şirketlerin Ortadoğu ve Orta Asya’ya yaptığı açılımlarda, Türkiye’nin ekonomik merkez rolünden faydalandığını belirterek, özellikle sağlık, inşaat, altyapı ve enerji sektörlerine yapılan yatırımların desteklendiğini anlattı.
“İş dünyası birbirini daha iyi anlıyor”
Tüm zorluklara rağmen, iki ülkenin uzun süredir paylaştığı derin ve dayanıklı ilişkilere devam edeceğini dile getiren Kosnett, bunun için iş birliğine, daha derin bir iletişime, daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.
Philip Kosnett, “Medya politik dramalar üzerine eğilse de şunu söylemekten memnuniyet duyuyorum ki iş dünyası birbirini daha iyi anlıyor. ABD’nin Türkiye ile birlikte daha güçlü olacağını daha geniş kitlelere hatırlatmaya devam edeceğiz. Biz Türkiye’nin daha güçlü ve müreffeh olmasını istiyoruz. Daha güçlü bir Türkiye’ye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
(6)