Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların krediler ve alacakları için ayıracakları karşılık uygulamasında oranları yenilerken, bankalara 2017 yılı sonuna kadar kredilerini yeniden yapılandırma olanağı da tanındı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan Bankalarca Kredilerin Ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik, 14 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.
İzlemedeki kredilerin karşılık oranları
Düzenleme ile Yönetmeliğin 7’nci maddesinin altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılırken, aynı maddenin birinci fıkrasındaki genel karşılık oranları, 31/12/2017 tarihine kadar şu şekilde belirlendi:
Birinci Grupta izlenen nakdi ticari krediler toplamının en az binde beşi (%0,5) ve gayrinakdi ticari krediler toplamının en az binde biri (%0,1) oranında.
Birinci Grupta izlenen küçük ve orta büyüklükteki nakdi ve gayrinakdi işletme kredileri ile transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan nakdi ve gayrinakdi krediler ve büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılmak üzere oluşturulan sendikasyon kredilerinin toplamı için yüzde sıfır (%0) oranında.
Bunlar dışındaki Birinci Grupta izlenen nakdi krediler toplamının en az yüzde biri (%1), gayrinakdi krediler toplamının en az binde ikisi (%0,2) oranında.
İkinci Grupta izlenen nakdi ticari krediler ve küçük ve orta büyüklükteki işletme kredileri ile transit ticarete, ihracata, ihracat sayılan satış ve teslimlere ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere yönelik olarak kullandırılan krediler toplamının en az yüzde biri (%1) oranında, bu nitelikteki gayrinakdi krediler toplamının binde ikisi (%0,2) oranında.
Bunun dışındaki İkinci Grupta izlenen nakdi krediler toplamının yüzde ikisi (%2) oranında, gayrinakdi krediler toplamının ise binde dördü oranında (%0,4).
Bankalar iki kez yeniden yapılandırmaya gidebilecek
Yönetmeliğe eklenen başka bir geçici madde ile de bankaların 31/12/2017 tarihine kadar yeniden yapılandırmaya konu edebilecekleri krediler ve diğer alacaklarına ilişkin şartlar belirlendi.
Buna göre, bankalarca donuk alacak olarak sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar, iki defa ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek. Yeniden yapılandırılan krediler;
Birinci yeniden yapılandırmada yeniden sınıflandırma tarihi itibarıyla ödemesi gecikmiş herhangi bir alacağın bulunmaması ve son üç ödemenin vadesinde ve eksiksiz yapılmış olması,
İkinci yeniden yapılandırmada ödemesi gecikmiş herhangi bir alacağın bulunmaması ve önceki son altı ödemenin vadesinde ve eksiksiz yapılmış olması kaydıyla İkinci Grupta sınıflandırılabilecek.
Bu süre içinde krediler ve diğer alacaklar için izlendikleri gruba uygulanan özel karşılık oranlarında karşılık ayrılmasına devam edilecek. Yeniden yapılandırma sonrasında İkinci Grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı”nda izlenecek.
Olağanüstü hal kapsamında gecikme süresi
Yönetmelik ile Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında gecikmesi süresi de belirlendi. Yönetmelikte yer alan gecikme süreleri, OHAL kapsamında KHK’ler ile kapatılan, Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya Hazineye devredilen veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kayyım olarak atandığı kredi borçlularının ve OHAL kapsamında görevinden ihraç edilen kamu görevlileri ile malvarlıklarına tedbir konulan gerçek ve tüzel kişilerin bankalara olan yükümlülükleri açısından 21 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlatılabilecek. Kurul bu süreyi uzatmaya yetkili olacak.
Yönetmeliğin 1, 2 ve 3’üncü maddeleri yayımı tarihinde, 4’üncü maddesi ise 21/7/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
(10)