Gaziantep’in Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında, “Baklava ile Yapılan En Büyük Mozaik Rekoru” 39,5 m2 ile kırıldı.
“40 Kattaki Tarih” adıyla Gaziantep’in sembollerinden baklava ve Çingene Kızı Mozaiğini” bir araya getiren, Dünya Çocuk Rekorları kapsamında gerçekleştirilen rekor denemesi, Aydın Türkgücü’nden (Dünya Çocuk Rekorları) oluşan Prof. Dr. Orhan Kural başkanlığındaki Rekor Tescil ve Hakem Heyetince tescil edildi.
Proje, Primemall Gaziantep Alışveriş Merkezi koordinatörlüğünde Ayıntap Baklava’nın kurucusu Levent Aktaş, Uluslararası Mozaik Sanatçıları Derneği (UMOSAD) Başkanı Mehmet Yılmaz ve Ressam Mustafa Bencan ile gerçekleştirildi.
Rekor denemesi için 2 Şubat 2016’da başlayan 10 aylık çalışma sonucunda, Ayıntap Baklava’nın 60 ustası, 6.160 adet baklava dilimi hazırladı. 15 Mozaik Sanatçısı, Gaziantep Tenis Ve Yüzme Spor Kulübü’nden engelli öğrenciler, TED Koleji ve Deva Okulları’ndan 100 öğrenci 20-24 Aralık 2016 tarihleri arasında 39,5 m2’lik “Baklava ile Oluşturulan En Büyük Çingene Kızı Mozaiğini” meydana getirdiler.
Etkinlikte konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Baklava baklava olalı böyle bir renge girmemiştir. Bu da Gaziantep’in farkı, tatlı yiyelim tatlı konuşalım” derken, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da, “Bu rekorun ilçemizde ve özellikle çocuklarımızca kırılmasından çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
Ülke tanıtımına katkı
Rekoru tescil eden Prof. Dr. Orhan Kural, “Gaziantep’in sembollerinden Çingene Kızı mozaiğinin baklava ile sanatsal bir şekilde özellikle engelli çocuklar ile beraber resmedilmesi Gaziantep’in ve ülkemizin tanıtılmasına ciddi bir katkı sağlayacaktır” dedi.
Mozaik Sanatçısı Mehmet Yılmaz “UMOSAD olarak Gaziantep’in iki katma değerini bir araya getirmekten çok mutluyuz” derken, Ressam Mustafa Bencan da “Gaziantep adına baklavayla resmi bir araya getirmekten çok mutluyum” dedi.
39,5 m2’lik “Baklava ile Oluşturulan En Büyük Çingene Kızı Mozaiği” Aralık ayı boyunca Primemall AVM’de sergilenecek.
Çingene Kızı Mozaiği nedir?
Gaziantep Müzesi Müdürlüğü tarafından Zeugma Antik Kenti’nde 1998 yılı sonbaharında yapılan kurtarma kazılarında bulunan Çingene Kızı, antik kentteki bir villanın yemek odasının taban mozaiği. Büyük ölçüde tahribata uğrayan mozaikte, sadece kadın başı figürü kalmış durumda. Sağına doğru bakan, kabarık saçları ortadan ikiye ayrılmış ve ensesinden bir eşarpla bağlanmış olan kadın figürü, dar alınlı, elmacık kemikleri çıkık ve dolgun yüzlü. Kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunması dolayısıyla, ilk bulunduğunda “Çingene Kızı” olarak adlandırıldı.
Halen, Zeugma Mozaik Müzesi’nin ikinci katındaki özel bir odada sergilenen mozaik, labirent ve karanlık bir yoldan gidilerek görülebiliyor.
Çingene Kızı mozaiğinin resmi, Zeugma Mozaik Müzesi ve Gaziantep’in tanıtımı için hazırlanmış birçok hediyelik eşyayı da süslüyor.
(6)