Dünyada açlık ve yoksulluk sorununun arttığına işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “2050’ye kadar mevcut gıda üretimi yüzde 60 oranında artırılamazsa açlık çeken insanlara 2 milyar daha eklenecek. Yakın gelecekte gıdaya erişim savaşları olacağı tahminleri yapılıyor. İhtirasların değil, ihtiyaçların esas alındığı bir anlayışa geçmeliyiz” dedi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından Türkiye’de Tarım Öğreniminin 171. Yıl Dönümü dolayısıyla “Türkiye’nin Hayvansal Üretimi – Mevcut Durum ve Gelecek” sempozyumu düzenlendi.
İki gün sürecek programın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımın hayat devam ettiği sürece, önemli bir sektör olarak yerini koruyacağını, bilimin öncülüğü olmadan çalışmanın netice vermeyeceğini söyledi.
“Tarımda çivi çıktı!”
Dünya nüfusunun arttığını, tarım arazilerinin ise giderek azaldığını dile getiren Çelik, tarım arazilerinin yok olmasının, amaç dışı kullanımının önüne geçmek gerektiğinin altını çizdi.
İklim değişikliği, su kaynaklarında azalma, gıdaya erişim konularında zorluklar yaşandığını bildiren Çelik, şöyle devam etti:
“Dünyada halen 2 milyon insan açlık çekerken, diğer yandan aşırı beslenme ve obez insan sayıları artıyor. Buna karşılık 1.4 milyar ton gıda her yıl israf ediliyor. 34 ülkede gıdaya erişim, 80 ülkede suya erişimde sıkıntılar yaşanıyor.
Tarımda çivisi çıkan bir dünya ile karşı karşıyayız. En varlıklı yüzde 20’lik kesim, gıdanın yüzde 74’ünü tüketiyor. Küresel çapta tedbirler alınmadığı takdirde 2030’a kadar dünyada 700 milyon insan yaşadığı yeri terk edecek. 2050’ye kadar 10 milyara ulaşacak dünya nüfusunu beslemek için mevcut gıda üretiminin yüzde 60 artırılması gerekiyor. Aksi halde açlık çeken insanlara 2 milyar kişi daha eklenecek.
Savaşların, artık yakın gelecekte gıdaya erişim savaşları olacağı tahminleri yapılmaya başlandı. İhtirasların değil, ihtiyaçların esas alındığı bir anlayışa geçmeliyiz.”
Tarıma 2017’de 12,8 milyar TL destek
Tarım sektörünün büyümesi, gelişmesi için devletin mali bir seferberlik içerisinde bulunduğunu, bütçenin imkanlarını tarım sektörü için zorladıklarını dile getiren Çelik, 2003-2016 arasında 20,7 milyar lirası hayvancılığa olmak üzere toplam 90,2 milyar lira tarımsal destek verildiğini kaydetti. 15 bin çiftçiye hibe desteği sağladıklarının altını çizen Çelik, üreticiye bu yıl 12,8 milyar lira nakdi destek vereceklerine dikkati çekti.
Arazi toplulaştırmasının hızlandırılması gerektiğini ifade eden Çelik, bugüne kadar 5,3 milyon hektar tarımsal arazinin toplulaştırmasının gerçekleştirildiğini belirtti. Sulama ve toplulaştırma faaliyetlerinin farklı bakanlıklarda olduğuna dikkati çeken çelik, “Her ikisini tek elde toplayıp, aynı anda projelendirip sulama ile arazi toplulaştırmasının bittiği bir sürecin yaşanması için hazırladığımız düzenleme tamamlandı” dedi.
Buğday ve yem bitkileri 941 havzada desteklenecek
Milli Tarım Projesi ile tarım sektöründe birçok yeniliğe imza atılacağını belirten Çelik, havza bazlı üretim ve destekleme modeli ile havza ve ürün bazında desteklemelerin verileceğini, buğday ve yem bitkilerinin 941 havzanın tamamında destekleneceğini kaydetti.
Türkiye’de bütün bölgelerde şap ile ilgili aşı kampanyası başlattıklarını, ari bölge için Adana’dan Samsun’a olan hattında batısında kalan bölgeye hayvan geçişlerinin kontrol altına alınacağını bildiren Bakan Çelik, “Kısa süre sonra da tüm Türkiye’nin ari bölge haline getirilmesi ile ilgili çalışmalarımızı tamamlamış olacağız.” diye konuştu.
Bakan Çelik, öğretim üyelerine de, “Bakanlık yukardan bakmak falan değil. Bu işi bilenlerle kolkola doğruları yapmak için kapılarımızın her zaman açık olduğunu bilmenizi istiyorum” diye seslendi.
Öğrencilere 6 ay staj imkanı
Programın açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu da Türkiye’nin, modern teknolojinin kullanıldığı, dünyanın en büyük tarım ekonomilerinden biri olduğuna dikkati çekerek, bunun gerçekleşmesinde ziraat mühendislerinin büyük katkısı olduğunu söyledi.
Hedeflerinin özel sektörün talebine cevap verebilecek, analitik düşünebilen, dünya çapında isim yapabilecek ziraat mühendisleri yetiştirmek olduğunu dile getiren Söylemezoğlu, özel sektörde en az 6 ay staj yapılabilecek bir eğitim kurgusu üzerine çalıştıklarını kaydetti.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de sağlık, enerji, su ve gıdanın bugün olduğu gibi yarın da toplum refahı için en önemli faktörler olacağının altını çizerek, birçok yapılanmanın da bu sektörler üzerine gerçekleştiğini, tarımsal üretimin artırılması, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasının Türkiye için çok önem taşıdığını vurguladı.
2016 yılının tarım ve gıda sektörü açısından yüksek girdi maliyetleri, ithalat artışı ve ihracatta yaşanan sıkıntıların gündeme geldiği bir yıl olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör ise uçak krizi sonrasında Rusya ambargosunun tarım ürüneri ve gıda ihracatında daralmaya yol açtığını, kırmızı ette arz sıkıntısının ithalat ile farklı bir boyuta taşındığını, 4 milyar doların sığır ithalatına aktarıldığını ancak yurt içinde kırmızı et fiyatlarının düşmediğini söyledi.
Türkiye’nin tarım ürünlerinde ithalatçı bir ülke konumuna geldiği eleştirisini yapan Güngör, Türkiye’de 39 ziraat fakültesi bulunduğunu, her sene mezun olan 4 bin kişinin iş bulamadığını ifade etti.
Konuşmaların ardından ZMO’nun Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile meslekte 50. yıl ödülleri sahiplerine takdim edildi.
Bakan Çelik: “Savaşlar gıdaya erişim için yaşanacak” yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
(3)