MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, son günlerde gündeme gelen gıda sanayinde palm yağının kullanımına ilişkin bilgi verdi. Palm yağının Türkiye’de hiçbir zaman tek başına kullanılmadığına dikkat çeken Yurdagül, gıdanın ya da yağ cinslerinin geliştirilmesinde bir bileşen olarak kullanıldığını ifade etti. Metin Yurdagül, “Türkiye’de dokuz yıldır bulunmamakla övünç duyduğumuz trans yağ asitleri palm yağlarda bulunmuyor. Dolayısıyla palm yağı, trans yağsız ürün yapmakta faydası olan bir ürün” dedi.
Habertürk televizyonunda Ekonomide Görünüm programına konuk olan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, palm yağının gıda sanayide kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Palm yağı nedir?
Palm yağının anavatanının Orta Afrika olduğunu belirten Metin Yurdagül, palm yağının 100 yılı aşkın bir süredir kullanıldığını kaydetti. Yurdagül, Malezya ve Endonezya’da gelişip yayılan palm yağının tropikal iklim şartlarına ihtiyaç duyduğu için diğer ülkelerde yetişmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Dünyada, yıllık bitkisel yağ üretiminin 180 milyon ton civarında olduğunu bildiren Yurdagül, bu rakamın yaklaşık yüzde 35’ini yani 60 milyon tonunu palm yağının oluşturduğuna işaret etti.
Dünyaca kullanılan bitkisel yağlar içerisinde üretim tonajı bakımından palm yağının birinci sırada geldiğini ifade eden Metin Yurdagül, şunları kaydetti:
“Palm yağının özelliklerinden biri aynı tarım alanında birim başına soyaya nazaran 7 kat daha fazla oluşu. İkinci bir özelliği ise 365 gün verim veriyor olması. Palm yağı denince tek bir yağ anlaşılıyor. Oysaki palm yağı çeşitli fraksiyonlarla daha katı ve daha sıvı şeklinde çeşitli bileşenlerine ayrılabiliyor. Bunun için palm yağı ve türevleri dediğimizde 10 – 15 çeşidi bulunuyor.
Endonezya’nın en yüksek üretime sahip olmasına rağmen palm yağını ilk geliştiren ülke Malezya. Palm yağları yayılmaya başladığında ise batılı ülkelerle yoğun ticaretten oluşan bilgi kirliliği ağı başladı. Bilimsel olmaktan öte ticari ve spekülatif olarak bu kampanyalar zaman zaman devreye girdi.
Palm yağı hangi ürünlerde kullanılır?
Dünyadaki yağın üçte biri palm yağı olduğuna göre, çeşitli formülasyonlarda yer alması kadar tabi bir şey yoktur. Ancak palm yağı, Türkiye’de hiçbir zaman tek başına kullanılmadı ve de kullanılmayacak. Uzak doğu ülkelerinde, tek yağları olan palm yağının şişelerde kutularda çeşitli fraksiyonlarını görmek mümkün. Türkiye’de bizim ayçiçeği ve zeytinyağı gibi sıvı yağlarımız varken, palm yağlarının onların yerini alması söz konusu olamaz. Nerelerde kullanıldığına gelince, çeşitli formül geliştirmelerde yani gıdanın ya da yağ cinslerinin geliştirilmesinde bir bileşen olarak kullanılır.
Hiçbir zaman tek palm ağından yapılan bir ürün yoktur. İstenilen özelliklere ve tüketicinin talebine göre, yağ firmaları bunu formülasyon şeklinde hazırlarlar. Yani içerisinde tohum yağları da palm yağları da vardır. Palm yağları içermeyen ürünlerde vardır.”
Palm yağı neden tercih ediliyor?
Türkiye’de üretilen yağların yeterli olmayışı nedeniyle palm yağı tercih edildiğini ifade eden MÜMSAD Başkanı Yurdagül, Türkiye’deki bitkisel yağların total ihtiyacın yüzde 30’unu ancak karşıladığını, geriye kalan yüzde 70’lik oranın ise ithal edildiğini kaydetti. İthal edilen bitkisel yağların sadece palm yağından oluşmadığını dile getiren Yurdagül, ithal edilen yağlar içerisinde palm yağının oranının yaklaşık yüzde 35 civarında olduğunu belirtti.
“Palm yağının, istenilen ürünlerde uygun yağ asidi kompozisyonunu hazırlamak için çok uygun ve her türlü kıvama giren çeşitleri bulunuyor” diyen Yurdagül, tercih edilmesinin bir diğer nedeni olarak dayanıklılığı artıcı etkisine işaret etti.
Yurdagül, şöyle konuştu:
“Türkiye’de dokuz yıldır bulunmamakla övünç duyduğumuz trans yağ asitleri palm yağlarda bulunmuyor. Dolayısıyla palm yağı, trans yağsız ürün yapmakta faydası olan bir ürün. Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in açıklamaları da fevkalade doyurucu . Kendisinin de söylediği gibi dünyada hiçbir şekilde palm yağı yasaklanmamıştır. Amerika yıllık 3 milyon ton civarında palm yağı kullanıyor. Avrupa da ise kullanım oranı 4 milyon tona yaklaşıyor. Türkiye’de sadece gıda alanında kullanım oranı 350 bin ton civarında. Sayın Bakan Çelik’in de söylediği gibi dünyada söz sahibi gıda ve sağlık otoritelerinin palm yağının yasaklanmasına dair bir görüşü bulunmuyor.”
Metin Yurdagül, Malezya ve Endonezya’nın, palm yağını çoğunlukla işlenerek ve kullanıma hazır hale getirerek ihraç ettiğine dikkat çekti. Ve ekledi: “Ancak Türkiye’deki yağ üreticileri orada yapılan prosesi yeterli görmüyor ve tekrar proses ediyor. Bütün yağların üretiminde ve kullanımında kendi özelliklerine dayanarak çeşitli prosesler ve sıcaklıklar uygulanıyor. Dolayısıyla palm yağının da kendine özel üretim ve proses koşulları var. Türkiye’de tüm bu koşullara uyulmaktadır. Hatta üniversite hocalarının raporlarında da bunları görebilirsiniz. Palm yağını ağırlıklı olarak, yağ kullanılan gıda ürünlerinde bulabiliriz. Kullanmak zorunlu değil, ancak belirli kompozisyonlara belirli miktarlarda girebilir.”
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF) palm yağının gıda sanayinde kullanıma ilişkin açıklamasına da yer verilen programda, Türk gıda sanayinin üretim ve tesis konusunda Avrupa ve ABD ile eş değer teknoloji uygulamalarını gerçekleştirdiği belirtildi.
(175)