“Palm yağı zararlı mı? Palm yağı nedir?” gibi soruların gündemde oldukça geniş bir yer bulduğu son günlerde, doğru bilgi için bilimsel kaynaklardan şaşmamak gerekiyor. Uzmanlar palm yağının güvenli bir gıda bileşeni olduğunu söylüyor.
2010 yılında Journal of the American College of Nutrition dergisi tarafından yayınlanan bir makalede, biyokimya uzmanı Donald J. McNamara, palm yağı gibi tropik yağlar hakkında geçmişte yapılan karalama kampanyalarını ve günümüzdeki durumu değerlendirdi.
Araştırmanın yazarı Donald J. McNamara, palm yağının bitkisel yağlar için uygun özelliklere sahip bir alternatif olduğunu ifade etti.
“Gıda ve beslenme alanında günah keçisi aramayı seviyoruz.” diyen Donald J. McNamara, toplumda yaşanan bazı sağlık sorunlarının tek bir bileşene indirgenmeye çalıştığını, farklı dönemlerde belirli gıda bileşenleri üzerinde odaklanıldığını ifade etti. McNamara’ya göre bu konularda kamuoyu birçok kişi tarafından yanlış, bilimsel olmayan fikirlere yönlendiriliyor.
McNamara, palm yağının da 1980’li yıllarda haksız karalama kampanyalarına konu olduğunu, zaman geçtikçe bu yanlıştan dönüldüğünü ve palm yağının günümüzde güvenli ve önemli gıda bileşenleri arasında yer aldığını söyledi.
Palm yağı nedir? Palm çekirdeği yağı nedir?
Palmiye meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağ olan palm yağı, oda sıcaklığında katı halde bulunur. Meyvenin çekirdek dışındaki kısmını %50 yağ içeriyor.
Aynı meyvenin çekirdeğinden elde edilen palm çekirdeği yağı farklı bir ürün.
Palm yağı zararlı mı?
Palm yağına özel bir sağlık riski bulunmuyor. Beslenme ve salık arasındaki ilişki, tek bir gıda ürünü üzerinden değil, beslenmenin geneline bakarak değerlendirilmeli. Kaynağı önemli olmaksızın, tavsiye edilen doymuş yağ alımını aşmak istenen bir durum değil.
Peki ya trans yağ?
Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini arttıran trans yağ, iyi kolesterol olarak da bilinen HDL seviyesini düşürür, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini yükseltir. Palm yağı trans yağ içermiyor.
Trans yağ içerebilen yağlar yerine, son üründe istenen aynı özellikleri sağlayabilen palm yağının kullanılması, söz konusu gıdaların trans yağ içeriğini azaltıyor.
Palm yağıyla ilgili tüm diğer sorularınız için bu yazıya bakabilirsiniz.
(29)