PwC 20. Yıllık Küresel CEO Araştırması’na göre, dünyada CEO’lar geleceğe güvenle bakarken, Türk CEO’lar çoğunlukla ekonomik büyümeden umutsuz. Buna rağmen araştırma, TÜRK CEO’ların şirketlerini büyüteceklerine inançlarını da ortaya koydu.
PwC 20. Yıllık Küresel CEO Araştırması, Eylül-Aralık 2016 arasında gerçekleştirildi. Aralarında Türkiye’den 33 CEO’nun da olduğu 79 ülkeden 1.379 CEO araştırmaya katıldı. CEO’ların yüzde 36’sı yıllık geliri 1 milyar doların üstünde, yüzde 38’i 10o milyon -1 milyar dolar arasında yüzde 21’i ise 100 milyon dolardan az olan şirketlerde çalışıyor.
PwC 20. Küresel CEO Araştırması sonuçları, küresel ekonominin aktörlerinin yanı sıra bu yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i de ağırlayan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu Toplantısı’nın açılışında kamuoyu ile paylaşıldı.
Araştırmaya göre dünyadaki CEO’ların, ekonomi açısından sıkıntılı geçen 2016 yılının ardından geleceğe güvenleri artıyor. CEO’ların, şirketlerinin büyüyeceğine olan güvenlerinin 2016 yılına göre daha da arttığı gözlenirken, Brexit’i uygulamaya koyacak İngiltere ile küresel ekonomi için en büyük belirsizlik kaynaklarından birini oluşturan Donald Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacağı ABD’de dahi iyimser beklentiler öne çıktı.
Türk CEO’lar ne öngörüyor?
Araştırmaya Türkiye’den 33 CEO katılarak, geleceğe yönelik öngörü ve beklentilerini ortaya koydular. İşte araştırmadan Türkiye ile ilgili bazı sonuçlar:
Türkiye’deki CEO’ların ekonomik büyüme beklentisi geçtiğimiz yıllara göre büyük düşüş gösterdi. Türkiye’den katılan CEO’ların sadece yüzde 12’si önümüzdeki bir yılda ekonomik büyümede artış öngörüyor (2016: yüzde 50, 2015: yüzde 50, 2014: yüzde 50). Yüzde 59’u ekonomik büyümenin aynı kalacağını, yüzde 29’u düşeceğini düşünüyor.
Bununla birlikte CEO’lar kendi şirketlerinin performansını ele aldıklarında ekonominin geneline yönelik kaygılarından sıyrılarak büyüme konusunda ise yüzde 41’lik bir oranla daha iyimserler. (2016: yüzde 40, 2015: yüzde 33, 2014: yüzde 56)
Türkiye’deki CEO’ların en çok endişe ettikleri konular dünyadan biraz farklılaşıyor: Jeopolitik belirsizlik (yüzde 95), belirsiz ekonomik büyüme (yüzde 88), terörizm (yüzde 85) ve döviz kurundaki kırılganlık (yüzde 82) diğer küresel kaygıların önüne geçiyor.
Teknolojinin sektörlerine etkisi sorulduğunda Türkiye’deki CEO’ların tamamı konunun öneminin bilincinde: Yüzde 9’u sektörü tamamen değiştireceğini, yüzde 65’i belirgin etkisi olacağını, yüzde 26’sı ortalama bir etkisi olacağını söyledi. Türkiye’den hiçbir CEO teknolojinin herhangi bir etkisi olmayacağını düşünmüyor.
Türkiye’deki CEO’lar iş dünyasındaki güvene olumsuz etki edecek teknoloji ile ilgili konuları ise siber güvenlik ihlalleri (yüzde 91), veri güvenliği ve etik ihlali (yüzde 90), bilgi teknolojilerindeki kesinti ve sıkıntılar (yüzde 90), yapay zekâ ve otomasyon (yüzde 67) olarak aktardılar.
CEO’ların endişesi
Dünyada geleceğe yönelik iyimserliğe karşın, Türk ekonomisi için kötümser bir tablo çizen Türk CEO’lar, en çok endişe ettikleri konular itibariyle de dünyadaki CEO’lardan ayrılıyorlar.
Türkiye’deki CEO’lar için jeopolitik belirsizlik yüzde 95, belirsiz ekonomik büyüme yüzde 88, terörizm yüzde 85 ve döviz kurundaki kırılganlık yüzde 88,2 ile küresel ölçekteki diğer kaygıların önüne geçiyor.
PwC 20. Küresel CEO Araştırması
Küresel ölçekte CEO’ların geleceğe bakışını ortaya koyan araştırmadan bazı sonuçlar satır başlarıyla şöyle:
CEO’ların yüzde 29’u küresel ekonomik büyümede 2017 yılında toparlanma olacağına inanıyor.
CEO’ların yüzde 38’inin önümüzdeki 12 ayda şirketleri için büyüme beklentileri oldukça yüksek.
CEO’lar en çok yüzde 82 ile ekonomik belirsizlik, yüzde 80 ile aşırı mevzuat düzenlemeleri ve yüzde 77 oranında yetenekli işgücüne erişim konularında kaygı yaşıyorlar.
Yerli ekonomiyi koruma konusundaki endişeler de artıyor. CEO’ların yüzde 59’u için yerli ekonomiyi koruma tedbirleri endişe kaynağı.
CEO’ların yüzde 41’inin 2017 yılı planları için de yeni bir birleşme ve satın alma var.
2017 yılı yatırımlarında CEO’lar için öne çıkan ülkeler ABD, Almanya ve İngiltere olurken, Brezilya, Hindistan, Rusya ve Arjantin’e yatırım istekliliğindeki azalma dikkat çekiyor.
CEO’lar büyümede artış olmasını bekledikleri ilk 5 ülkeyi de ABD, Çin, Almanya, İngiltere ve Japonya olarak sıraladılar.
Araştırmadan işsizlere de iyi haber var. CEO’ların yarısından fazlası (yüzde 52) önümüzdeki bir yılda çalışan sayısını artırmayı planlanıyor. İşe alım planlarında yüzde 63 ile İngiltere, yüzde 60 ile Çin, yüzde 67 ile Hindistan öne çıkıyor.
Sektör bazında istihdamını artıracağını belirten CEO’lar ise varlık yönetimi, sağlık ve teknoloji sektöründeki isimler…
“Ticaret savaşının kazananı olmaz”
Bu yılki Dünya Ekonomik Forumu’nun önceki yıllardan en başta gelen farklarından birisi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in katılımı oldu.
Davos’ta konuşmasında Çin’in ekonomide açılmaya ve kazan-kazan stratejisine bağlı olduğunu vurgulayan Şi Cinping, Yuanı devalüe etmeyeceklerini ve bir ticaret savaşı başlatmayacaklarını söyledi. Şi Cinping, “Ticaret savaşının kazananı olmaz. Çin kapılarını sonuna kadar açık tutacak ve kapatmayacak” dedi.
(4)