80 ildeki birlikleri ve 58 bine yakın üyesiyle Türkiye’de arı ve arıcıların temsil edildiği tek sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, 2016’da büyük ilgi gören “Ballı Günler” buluşması ile Şubat ayında sektörü dördüncü kez bir araya getirecek.
Ballı Günler, 24 – 26 Şubat 2017 tarihleri arasında İstanbul’daki Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Bal ve arı ürünleri hakkında bilgilendirmelerin yapılacağı Ballı Günler, geçtiğimiz yıl 12 bin ziyaretçi ile yoğun ilgi görmüştü. Bu yıl daha geniş kitlelere ulaşarak ziyaretçi sayısının artırılması hedeflenen etkinlikte, “Aklınızda soru işareti kalmasın. Gelin hem ağzınız tatlansın, hem şifa olsun, hem de sorularınızın yanıtlarını verelim” çağrısıyla, tüketicinin soruları yanıtlanacak.
Türkiye dünya bal üretiminde ikinci sırada
Bal ve arı ürünleri üreticileri, ekonominin içinde bulunduğu olumsuzluklara inat, 2017 yılında olumlu gelişmeler yaşanacağına inanıyorum. 2016 yılı üretim ve ihracat hedeflerini tutturduklarını açıklayan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, şunları söyledi:
“Birlik üyesi arıcılar, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak programı olan Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) kayıtlıdır ve izleme sistemiyle takip edilmektedirler. Üye arıcılara ait 6,8 milyon plakalı arı kovanı ve 103.525 ton bal üretimi ile Türkiye, dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada toplam bal üretimi 1.663.798 ton iken, bunun yaklaşık yüzde 6’sı Türkiye tarafından üretiliyor.
Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Uzak Doğu ülkelerine bal ihraç ediyoruz. Yaklaşık 105 bin ton üretim yapılan 2015 yılında toplam bal ihracatı 5 bin tondur. 2016 yılı için ihracat hedefimiz olan 10 bin tonu, üretim hedefimiz ise olan 107 bin tonu tutturmuş olmanın gururu içindeyiz.
2017’de de aynı büyüme oranlarını hedefliyoruz. Doğal flora alanlarımız, eşsiz kır çiçeklerimiz ve dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ının ülkemizde bulunması nedeniyle Türkiye, bal çeşitliliği yönü ile bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Ayrıca; Türkiye, dünyada bulunan bal arılarının yüzde 22’sinin ana vatanıdır ve arı varlığı ile dünyadaki ikinci büyük arıcı ülkedir.”
“Bal ve Arı Ürünleri ile ilgili akıllarda soru işaretleri kalmasın”
Televizyonlardaki bal reklamlarından duydukları rahatsızlığı da dile getiren TAB Başkanı Ziya Şahin, “Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar vardır. Bu tür şeyler Türk balına imaj kaybettirmiştir. Laboratuvar analizleri olmadan tağşiş ürünleri anlamak mümkün değildir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle il birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaların ballarını tercih etmelidir.” dedi.
(4)