Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yemlerin kontrolü için numune alma ve analiz metotları kriterlerini, AB mevzuatına uygun olarak yeniden belirledi.
Bakanlık tarafından hazırlanan Yemlerin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotlarına Dair Yönetmelik, 21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin kapsamı
Yönetmelik ile;
Yemlerin resmî kontrolünde yemin bileşiminin, katkı maddelerinin ve istenmeyen maddelerin tespiti için numune alma metotları,
Numunelerin analiz için hazırlanması, analizlerde kullanılacak reaktifler ve aparatlar ile analiz metotlarının uygulanması ve sonuçların ifadesine ilişkin hususlar,
Yem maddeleri ve karma yemlerin bileşimlerinin kontrolüne yönelik analiz metotları,
Yemlerde kullanımına izin verilen yem katkı maddelerinin düzeylerinin kontrolüne yönelik analiz metotları,
Yemlerde istenmeyen maddelerin kontrolüne yönelik analiz metotları,
Yemlerdeki hayvansal bileşenlerin tespitine yönelik analiz metotları,
Kanatlı karma yemlerinde enerji değerinin hesaplanmasına yönelik analiz metodu,
Yemlerde kullanımı yasaklanan yem katkı maddelerinin kontrolüne yönelik analiz metotları belirlendi.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na dayanılarak hazırlanan Yönetmelik, yemlerin resmi kontrolü için numune alma, analiz metotları, numunelerin analiz için hazırlanması ve sonuçların açıklanması ile ilgili hususları kapsıyor.
Numune alımıyla ilgili genel hükümler
Yemin resmî kontrolü amacıyla GDO, katkı maddeleri ve istenmeyen maddeler de dahil olmak üzere yemin bileşiminin tespiti için yönetmelik ekinde yer alan metotlara göre numune alınacak. Söz konusu metotlara göre alınan ve laboratuvara gönderilen numunelerin analiz için hazırlanması, analizlerde kullanılacak reaktifler ve aparatlar ile analiz metotlarının uygulanması ve sonuçların ifadesi de yönetmelik ekindeki hükümlere göre yapılacak.
Yemlerin resmi kontrolü amacıyla;
Yem maddeleri ve karma yemlerin bileşimlerinin kontrolü, Yemlerde kullanımına izin verilen yem katkı maddelerinin düzeylerinin kontrolü, Yemlerde istenmeyen maddelerin kontrolü, Yemlerdeki hayvansal bileşenlerin tespiti, Kanatlı karma yemlerinde enerji değerinin hesaplanması, Yemlerde kullanımı yasaklanan katkı maddelerinin kontrolü yine Yönetmelik eklerinde belirtilen analiz metotlarına göre yapılacak.
Avrupa Birliği mevzuatına uyum
Yönetmeliğin hazırlanmasında 27/1/2009 tarihli ve (AT) 152/2009 sayılı Yemin Resmî Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotları hakkında Komisyon Tüzüğü dikkate alınırken, 2011 yılından bu yana yürürlükte bulunan Yemlerin Resmî Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotlarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
(17)