Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri için yeni kurallar getirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler Ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 24 Ocak 2017 tarihli Remi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik ile bazı aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin ilgili düzenlemelere uyum süreleri belirlenirken, bazılarının kullanımı yasaklandı. Bazı aroma verici maddeleri içeren gıdalar ise raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek.
Aroma vericiler
Buna göre Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler Ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’nin “Uyum zorunluluğu” başlıklı Geçici 3’üncü maddesine iki yeni fıkra eklendi.
Eklenen 5’inci fıkrada işletmecilerin, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde uyum sağlayacağı aroma vericiler sıralanırken, 6’ıncı fıkra maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce piyasaya arz edilmiş olan söz konusu aroma vericilerden bazıları içeren gıdaların raf ömrü süresince piyasada bulunabileceği hükmünü taşıyor.
Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan tabloda yapılan değişikliklerle de, uygulamadan kaldırılan aroma verici maddeler, uygulamasında değişikliğe gidilen aroma verici maddelere yer verilirken, tabloya yeni ekleme de yapıldı.
Gıda ve içecek sanayinde kullanılan aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, dünyada yapılan uzun süreli bilimsel araştırmaların sonuçları dikkate alınarak onaylanmakta ve sanayinin kullanımına sunulmaktadır.
(61)