Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen 8. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM) ile 13. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD), tarım ve gıda sektörü firmalarını Gaziantep’te buluşturdu.
GSO tarafından, Gaziantep Ticaret Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Gaziantep Ziraat Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Güneydoğu İhracatçılar Birliği desteğiyle Akort Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarının açılışı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla gerçekleştirildi.
“Gıda arz güvenliği önemli”
Açılışta konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, tarımın ülkemiz için ve küresel ölçekte çok kritik öneme sahip sektör olduğunu, artan dünya nüfusu için gıda arz güvenliğinin önemli olduğunu söyledi.
Türkiye’nin sahip olduğu büyük potansiyelin gerçekleştirilmesi için son yıllarda büyük mesafe kat ettiklerini belirten Şimşek, şunları kaydetti:
“Türkiye bugün, Avrupa’da tarımsal hasılada birinci, dünyada yedinci sıradadır. Bu önemli bir pozisyon, ama dünyada daha önemli konuma gelmek için ilave çabalar gerekiyor.
İki temel sorunumuz; ölçek ve verimliliktir. GSYİH’nın yaklaşık yüzde 7’si tarımsal hasıladan oluşuyor. Fakat tarım sektöründe çalışanların, toplam çalışanlara oranı yüzde 21. Diğer sektörlere oranla tarımda kişi başına hasıla son derece düşüktür. Tarımda verimliliği artırmamız lazım. Bunun için de ölçek önemli olmakla birlikte bilgi yoğun, teknoloji yoğun tarımsal üretim yapmamız lazım. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının attığı güzel adımlar var. Mesela, havza bazlı üretim çok önemli bir reformdur.”
Gaziantep’in şanslı bir konumda olduğunu bildiren Şimşek, Hollanda’nın küçük bir ülke olmasına rağmen gıda ihracatının 100 milyar dolara çıktığını hatırlatarak, “Hollanda dünyadan tarım ürünlerini topluyor, işliyor, paketliyor ve büyük bir tarım ihracatı yapıyor. Aslında Gaziantep’te bir anlamda küçük ölçekte bu rolü üstlenmiş durumda” ifadelerini kullandı.
Mehmet Daniş: “Tarımsal hasılada dünyada ilk 10 içindeyiz”
8. Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM) ve 13. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı’nın (GAPFOOD) açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de, Türkiye’nin 24 milyon hektarlık tarım alanında 115 milyon ton bitkisel, 24 milyon ton da hayvansal üretim gerçekleştirdiğini söyledi.
Türkiye’nin tarımsal hasıla bakımından 2005 yılından itibaren Avrupa’da birinci sırada, dünya genelinde ise ilk 10 içerisinde yer aldığının altını çizen Daniş, “2016 yılı tarımsal hasılamız da 160 milyar lirayı geçmiş durumda. Bunun içerisindeki yüzde 30’luk pay da hayvancılığımıza ait. 2002 yılında 3,2 milyar lira olan tarımsal ihracatımız 2015 yılına gelindiğinde 17 milyar liraya çıktı.” diye konuştu.
2002’den bugüne tarıma desteklerin 90 milyar lirayı aştığını vurgulayan Mehmet Daniş, tarımsal desteklerde müracaatların tek dosyayla yapılacağını belirterek, “Üretici ürünü ekmeden ve hasat etmeden önce desteğini iki defada almış olacak. Üreticimize destek 12 aya yayılmış durumda. Üreticimizin toplu bir şekilde paraya ihtiyacı olduğunda desteklerimizi yapmış olacağız.” dedi.
“Ar-Ge destekleri artacak”
Hedeflerinin 2023 yılında 150 milyar dolar tarımsal hasılaya ulaşabilmek olduğunu anlatan Bakan Yardımcısı Daniş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buna ulaşabilmek için de hem üretimde hem sanayide Ar-Ge’ye, yatırıma ihtiyacımız var. Milli Tarım Projemiz kapsamında Ar-Ge desteklerimizi 10 kat kademeli olarak artıracağız. Bu yıl hemen üç kat artırmış durumdayız. Tohumdan başlamak üzere yeni tohumlar, yeni çeşitler, daha verimli, daha dayanıklı, pazara daha uygun tohumları geliştirmek zorundayız. Ürettiğimiz ürünleri de bu gibi fuarlarla ve eğitim çalışmalarıyla üreticimize kadar ulaştırıp tarımımızı daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz.”
Gaziantep’in gıda ihracatı
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan nüfusun yeterli beslenmesi ve birçok alanda endüstri hammaddesi olarak kullanılması açısından önemli yer tuttuğunu söyledi. Konukoğlu, Türkiye’nin son yıllarda tarım-hayvancılık alanında önemli atılımlar yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
“Ancak, arzuladığımız verimlik ve zenginliği henüz yakalayabilmiş değiliz. 2023 yılında dünyanın ilk 5 tarım ülkesi arasına girme hedefimizi gerçekleştirmek istiyorsak, potansiyelimizi daha iyi kullanmalıyız. Birkaç tropik bitki dışında her ürünün yetiştiği iklim ve toprağa sahip ülkemizin, ihracatını çok daha fazla artırmamız, ithalatını ise azaltmamız gerekmektedir. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi, desteklerin doğru ve amacına uygun kullanılması, orta ve uzun vadeli istikrarlı politikalarla Türkiye tarım ve hayvancılık alanında çok daha büyük hedeflere ulaşılabilecektir. Bu doğrultuda hükümetin açıkladığı ‘Milli Tarım Projesi’ ile bir dönüşüm gerçekleştirileceğine inanıyoruz.”
Gaziantep’te gıda sanayinin; işyeri sayısı, istihdam ve ihracat açısından tekstilden sonra en önemli sektör olduğunu anlatan Konukoğlu, “Geçen yıl Türkiye’nin gıda ihracatı düşmesine karşın, Gaziantep’in gıda ihracatı yüzde 1,6 artış göstererek 1 milyar 932 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin gıda ihracatından yüzde 12,9 pay almayı başardık. Bu payımızı, işletmelerimizin verimli ve katma değeri yüksek ürünleriyle daha fazla artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Fuarlar 29 Ocak tarihine kadar açık
26-29 Ocak 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarına bu yıl 180 firma markalarıyla katıldı. Tarım makinaları, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri ve gıda ürünlerinin sergilendiği fuar, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Çiftçileri bilinçlendirmeye yönelik etkinliklerin yapılacağı fuarda, “3. Geleneksel Buzağı Güzellik Yarışması” ve “3. Geleneksel Kuzu ve Oğlak Güzellik Yarışması” da düzenlenecek.
(7)