Her sene düzenlediği Genel İstişare Kurul’larında her sektörden üyelerini bir araya toplayarak ticaret hacmini geliştirmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla stratejiler üreten TÜMSİAD, 2017 toplantısını yoğun bir katılımla Antalya’da gerçekleştirdi.
Türkiye’nin en aktif sanayici ve işadamları derneklerinin başında gelen TÜMSİAD, geleneksel olarak her sene düzenlediği Genel İstişare Kurulu’nun (GİK) 9.cusunu 26-29 Ocak tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirdi. 2016 değerlendirmesinin yapıldığı, 2017 stratejik planının görüşüldüğü kurulda otomotiv, inşaat, gıda, tekstil ve daha birçok sektörden TÜMSİAD üyesi ülke ticaretini geliştirmek üzere bir araya geldi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım, teşvik ve destek paketi ile ilgili sunumların paylaşıldığı genel kurul toplantısına TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan’ın yanı sıra İstanbul Milletvekili Hasan Sert, Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, European Business Association (EUBA) Başkanı Cahit Kerenciler, TÜMSİAD Pakistan Başkanı Anees Iqbal ve TÜMSİAD Avrupa Başkanı Erol Ekerbiçer de katıldı.
B2B Görüşmeleri ile ticaret hacmini artırıyorlar
Türkiye’nin 81 ilinden ve her sektörden üyenin katıldığı TÜMSİAD Genel İstişare Kurulu’nun kapanış programında karma ve ayrı ayrı olmak üzere B2B görüşmeleri de organize edildi. Otomotiv, sağlık – medikal, tekstil, enerji ve kimyevi madde ve makine-metal sektörlerinde faaliyet gösteren üyeler karma toplantıda bir araya gelirken inşaat, gıda ve hizmet sektörü üyeleri de kendi aralarında ticari toplantılar gerçekleştirdiler. Kurulda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için yatırım, teşvik ve destek paketi ile ilgili özel bir sunum yapıldı.
“Mütevazı bir şekilde yola çık”
TÜMSİAD 9.’ncu Genel İstişare Kurulu açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, çok kısa sürede büyük başarılara imza atan bir sivil toplum kuruluşu olduklarının altını çizdi. Doğan, “15 kişilik kurucu kadro ile mütevazı bir şekilde yola çıkan TÜMSİAD; bugün hepimizin gurur duyduğu herkesin bildiği kurumsal ve markalaşan bir sivil toplum kuruluşu olarak görev ifa etmektedir. Kuruluş felsefemiz olan milli ve manevi değerlerimizden taviz vermeden çoğunluğu KOBİ’lerden müteşekkil yeni ve büyük Türkiye hayalini kuran iş adamlarımızın buluşma noktası olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Türk Lirasına dönmemiz gerekiyor”
Yastık altındaki paranın, altının, dövizin sermayeye katılması gerektiğini ifade eden Doğan, “Burada küresel sermayenin birtakım uygulamaları var. Bizim dövizden Türk Lirasına dönmemiz gerekiyor. Kendi iç dinamiklerimizi hayata geçirmemiz ve komşularımızla ticaretimizi milli paramızla yapmamız gerekiyor. Biz iş adamları olarak ticaret ve ithalatı milli para birimleriyle yapmayı düşünüyoruz. İlgili bakanlıklarımızda TL ile dış ticaret çalışmalarına başladı. Bu içeride daha fazla bir dinamik oluşturacak.” Şeklinde konuştu.
(3)