Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bünyesinde gerçekleştirilen gıda analizleri kapsamında geçen yıl 3 bin 773 numune raporu hazırlandığını açıkladı. Özlü, Ankara ve Gebze’deki laboratuvarları helal gıda analizleri doğrultusunda geliştirmeye yönelik çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.
Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) gıda alanında yürüttüğü faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kurumun Ankara ve Gebze’de yerleşik iki gıda laboratuvarı bulunduğunu, her iki laboratuvarın helal gıda analizlerini de içeren 69 konuda Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) akredite olduklarını söyledi.
Laboratuvarlarda yapılan analizler
Ankara Gıda Laboratuvarı’nın, 2012 yılından bu yana laboratuvarlar arası karşılaştırma ve yeterlilik testleri düzenleyicisi olarak görev aldığını belirten Özlü, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda metot validasyonu (doğruluğu), ölçüm belirsizliği ve uygulamalı laboratuvar eğitimleri verdiğini kaydetti. Başkentteki laboratuvarın 332 farklı ürünü analiz ettiğinin altını çizen Özlü, laboratuvarda özellikle koruyucu tespiti, aflatoksin, ağır metal, kafein, bitkisel yağ tayini ve mikrobiyolojik analizler konusunda hizmet verildiğini ifade etti.
Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarında ise 350 farklı ürünün analiz edildiğini vurgulayan Bakan Özlü, laboratuvarda genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), pestisit (zirai ilaç kalıntısı), ağır metal, etil alkol, tür tayini (domuz, tek tırnaklı hayvan etleri) analizleri ile et ürünlerinde kullanımı yasak yabancı organ ve doku parçalarının, hastalık yapıcı (patojen) mikroorganizmaların tespiti ve balda sıkça gündeme gelen tağşişe yönelik analizlerin yapıldığını kaydetti.
Gıda analiz raporları
TSE bünyesinde gerçekleştirilen gıda analizleri kapsamında, geçen yıl 3 bin 773 numune raporunun hazırlandığını açıklayan Özlü, “Her iki laboratuvarımızı, helal gıda analizlerine yönelik geliştirme faaliyetleri sürüyor. Bu çerçevede Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında, jelatin kökeni, L-Sistein kökeni (amino asit) ile mono sodyum glutamat analizlerinin validasyon çalışmaları da laboratuvarlarımızda yapılmakta olup, bu analizler de çok kısa sürede hizmet profilimize eklenecek.” diye konuştu.
Gıda ambalaj analizleri
İzmir’de hizmet veren TSE Ambalaj Laboratuvarının da en az gıdanın kendisi kadar önemli olan gıda ambalajları konusunda ihtisaslaştığına değinen Özlü, burada plastik, teneke, kağıt ambalajlarda formaldehit (organik bileşik), su buharı ve oksijen geçirgenliği, gıdaya temas eden teneke ambalajlarda kalay-krom, migrasyon analizleri ile fiziksel testlerin yapıldığını aktardı. Migrasyon testleriyle, gıdayla temas eden plastik, naylon, polyester ve PVC gibi ambalajlardan içine konulan gıdaya geçiş miktarının tayin edildiği bilgisini veren Özlü, “Polikarbon plastiklerde, konserve kutuları ve meyve suyu kutuları gibi gıda ambalajlarının iç kısmında yer alan kaplama malzemeleri gıdaya nüfuz edebilir. Bu tip maddeler vücutta birikim sonucu hormonel, sinirsel ve benzer olumsuz etkilere sebep olabilir.” ifadesini kullandı.
TSE Ambalaj Laboratuvarının geçen yıl gıda ambalajları üzerinde 850 analiz gerçekleştirdiğini bildiren Özlü, söz konusu laboratuvarın faaliyetlerinin önemli bölümünün de TÜRKAK tarafından akredite edildiği bilgisini verdi.
(21)