Derneğimiz; Türkiye – AB Sivil Toplum Diyaloğu beşinci dönem çağrısı çerçevesinde toplamda beş yüzden fazla proje başvurusu arasından hazırladığı “Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği: Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar” projesi ile hibe almaya hak kazanan 40 proje arasına girdi. ASÜD’ün koordinatör faydalanıcı olduğu projede; İngiltere’den International Business Leaders Forum (IBLF), Hollanda’dan Water Footprint Network (WFN) ve Türkiye’den İklim Araştırmaları Derneği (İAD) eş faydalanıcı olarak yer almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı), USK (Ulusal Süt Konseyi), TGDF (Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu), TürkiyemBir (Türkiye Yem Sanayicileri Birliği) ve Tire Süt Kooperatifi projemize destek vermiştir.
Projemiz en temelde su riskinin değerlendirilmesi ve değer zinciri üzerinde su riskinin olası etkilerinin incelenmesini amaçlanmıştır. Su ile ilgili riskler konusunda Türkiye sütçülük sektörünün kırılganlığının azaltılması hedefimizdir. Çalışmalarımız kapsamında İngiliz ve Hollandalı proje ortakları ile çiftlik ve işletme seviyesinde bilgi paylaşımı sağlanmıştır. Ayrıca politika, teşvikler ve mevzuat konusunda da bilgi paylaşımı platformu yaratılmaya çalışılmıştır.
15 ay süren faaliyetler süresince;
- Saha ziyaretleri ve araştırmalar ile Türkiye sütçülük sektöründe mevcut su kullanımının tüm değer zincirinde (yem, süt hayvanı yetiştirilmesi, süt ve süt ürünleri üretimi ve tüketiciye sunulması) suya bağımlılık ve süt sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
- Sütçülük sektörünün su kırılganlıklarının değerlendirilmesi ve haritalandırılması, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
- AB ülkeleri ve Türkiye verileri dikkate alınarak, bir birim üretim başına verimlilik, su kullanımı verilerinin kıyaslanması, mevzuat, politikalar ve stratejik yaklaşım konusunda, proje üyesi ülkelerdeki uygulamalar ile Türkiye’deki uygulamalar karşılaştırılacak ve politika önerileri geliştirilmesi, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
- Farklı yapı ve ölçekteki 2 süt işletmesi ve bir çiftlik incelenerek süt üreticilerinin ve süt sanayinin su kullanımını azaltıcı önlemlerin yer aldığı bir rehberin hem elektronik ortamda hem de basılı olarak hazırlanması sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
modülleri hayata geçirilmiştir.
Proje Ortakları
AMBALAJLI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ – ASÜD
Süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren sanayicilerin bir araya gelerek kurduğu Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), kuruluşundan itibaren, sektörünün Türkiye’deki en büyük sivil toplum kuruluşu hüviyetini kazanmıştır.
Derneğimizin ana misyonu, “Hangi büyüklükte olursa olsun, ülkemizde faaliyet gösteren ve gelişmeyi amaçlayan sektör kuruluşlarıyla birlikte” sektörün sürdürülebilir büyümesini desteklemek ve halkımızın beslenme ihtiyaçlarını “Güvenilir Gıda” şartları içinde karşılayan üretim zincirinin oluşmasına katkı sağlamaktır.
Ülkemizin her alandaki gelişiminin “Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma” hedeflerine ulaşıldığı gün gerçekleşeceği inancındayız. Bu noktada, zincirin en önemli halkası olan çiftçilerimiz ve bilhassa “süt üretiminde istihdam edilen tarımsal nüfusumuzun gelişimine katkı sağlamak” Derneğimizin ana hedeflerindendir.
Dünya ve AB ile entegrasyonu öncelikleri arasına alan Derneğimiz, kuruluşunu müteakiben International Dairy Federation – IDF (Uluslararası Sütçülük Federasyonu)’a üye olarak, ülkemizin sesini uluslararası platformlarda daha güçlü duyurmak, lobi gücümüzü arttırmak ve ihracatımızın önündeki engellerin kaldırılması yolundaki ilk adımı atmıştır.
ASÜD “Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği: Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar” projesinin koordinatör faydalanıcısıdır.
Dernek ile ilgili detaylı bilgilere www.asuder.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
İKLİM ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ
2016 yılı sonunda Ankara’da kurulan İklim Araştırmaları Derneği (İAD), iklim değişikliğinin toplum, ekonomi ve çevre üzerindeki etkileri üzerinde çalışmalar yürütmektedir. İAD üyelerinin temel yetkinlik alanları, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum, su yönetimi ve su politikası, afet ve risk yönetimi, kentsel planlama, ekonomi ve toplumsal çalışmalardır. İAD, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla karbon & su ayak izi, iklim stratejilerinin ve politikalarının oluşturulması, iklim risklerinin yönetimi ve iklim direncinin artırılması gibi konulardaki deneyimini sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve diğer kuruluşların çalışmalarına destek olmak amacıyla kullanmayı hedeflemektedir.
Dernek ile ilgili detaylı bilgilere www.iklim.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
IBLF GLOBAL
Yardım kuruluşu olarak kayıtlı olan IBLF; şirketler, vakıflar ve devlet kurumları tarafından desteklenen bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur.
Kar amacı gütmeyen IBLF, gelişmekte olan pazarlarda ekonomik kalkınmayı teşvik etmek ve iş standartlarını yükseltmek amacı ile bir bütünlük kültürü oluşturmak için pratik ortak eylem projelerinde faaliyet göstermektedir.
Misyonu, sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkıda bulunmak, iş standartlarını yükseltmek ve sosyal gelişmeyi etkilemek olan IBLF dünyadaki kalkınma faaliyetlerine katılmaktadır. Geliştirdiği ortaklıklar, eğitim ve düşünce liderliği ortak eylem projeleri sayesinde, faaliyet gösterdiği pazarlarda sorumlu işletmeleri teşvik etmek için dünya çapındaki şirketlerle çalışmaktadır.
Kuruluş ile ilgili detaylı bilgilere www.iblf.org sitesinden ulaşılabilmektedir.
WATER FOOTPRINT NETWORK
Su Ayak İzi Ağı (WFN), su ayak izi konseptini kullanarak dünya çapında temiz su kaynaklarının sürdürülebilir, adil ve verimli kullanımına geçişi teşvik etme misyonuyla kurulmuş Hollanda merkezli uluslararası bir STK’dır. Kâr amacı gütmeyen, çok paydaşlı bir ağ olarak kurulan WFN, en iyi uygulamaların paylaşmını ve ortak misyona ulaşılmasına yardımcı olacak araç ve materyaller geliştirmesini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu noktada WFN, beş ana konuda faaliyet göstermektedir.
- Ağ ve değişim,
- Farkındalık yaratma,
- Kapasite geliştirme,
- Bilgi ve veri dağıtımı,
- Politika ve uygulamaların geliştirilmesine katkı.
WFN’nin çalışmaları konusunda detaylı bilgiye www.waterfootprint.org adresinden ulaşılabilmektedir.
TÜRKİYE SÜTÇÜLÜK SEKTÖRÜNÜN SU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ:
VERİMLİLİK, RİSKLER VE KIRILGANLIKLAR PROJESİ RAPORLARI
-
Suyun Korunması El Kitabı
-
Politika Dokümanı
-
Türkiye Sütçülük Sektörünün Kırılganlıkları Raporu
-
Türkiye Sütçülük Sektörü Kıyaslama Raporu
-
Türkiye Sütçülük Sektörünün Mevcut Su Kullanımı Analizi Final
PROJE SOSYAL MEDYA HESAPLARI
(2428)