Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi, 13-17 Şubat 2017 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak.
Sahip olduğumuz en önemli doğal kaynaklardan birisi, belki de en önemlisi olan su, yaşamın da vazgeçilmezi. Yeryüzünün ¾’nün sularla kaplı olmasına rağmen insanların kullanabileceği su kaynakları %1’in altında. Bununla birlikte suyu etkileyen her şey bitki, hayvan ve insan sağlığını da etkiliyor.
Belediye başkanları da katılacak
Bu yıl da “Suya dair her şey” temasıyla toplanacak 2. Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi’ne ulusal ve uluslararası 100’den fazla konuşmacı katılacak, 180’den fazla bildiri sunulacak. Destekleyicileri arasında Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) üyesi Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) ile çok sayıda sektör firmasının da olduğu kongrede, Büyükşehir Belediye Başkanlarının katılımıyla interkatif bir panel de düzenlenecek. Kongre Sekreteri Prof. Dr. Murat Topbaş, şunları kaydetti:
“Yaşadığımız çağda artan nüfus, kentleşme, sanayileşmeye tarımsal faaliyetler, bir yandan su kaynaklarında azalmaya, diğer yandan da çevre ve su kirliliğine neden olmaktadır. Bunlara ek olarak etkisini göstermeye başlayan iklim değişikliği de su kaynaklarında azalmaya neden olabilmekte. ‘Su’ o kadar çok boyutlu bir konudur ki; pek çok sektör, kurum ve kuruluş su ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bu nedenle suyun yönetimi, çok paydaşlı bir yaklaşımın gerektiği belki de en temel konulardan birisidir. Bu paydaşların en önemlilerinden birisi de yerel yönetimler.
Bu düşüncelerle yapacağımız kongrede; içme kullanma suları, ambalajlı sular (doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve içme suları), yüzme suları, yüzme havuzları, kaplıcalar, tarımsal amaçlı su kullanımı, atık sular, su ürünleri, su kirliliği, su kalitesinin izlenmesi ve laboratuvarlar ile suyun yönetimi gibi ‘Suya dair her şey’i farklı boyutları ve güncel gelişmeler ışığında ele alacağız.”
Suyun önemi için farkındalık projeleri
Kongre dolayısıyla toplumun tüm kesimlerinde suyun önemi konusunda farkındalık yaratmaya yönelik sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştirildi.
Herkesin katılımına açık olan ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu onaylı olarak düzenlenen Suya dair Fotoğraf Yarışması, ödül töreni de kongrede yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı ilköğretim 1. ve 2. kısım öğrencilerine yönelik resim ve kompozisyon yarışması ile çocukların saf ve temiz dünyalarında suyun nasıl algılandığı ve suyun önemi konusundaki farkındalıkları ortaya konulmaya çalışıldı. Bu resim ve kompozisyonlar Nestle Water sponsorluğunda ayrı ayrı kitaplaştırılarak, kongre katılımcılarına sunulacak.
Çevre ve Halk Sağlığı’nın duayen hocalarından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler’in, ‘Dünyadan Su Kuleleri Fotoğraf Sergisi’ ile suyu konu olan sözler, atasözleri, deyimler, türküler, deyişler vb. içeren ‘Sudan Yansıyanlar’ arşivinden hazırlanan kitaplar da, katılımcılara hediye edilecek.
Kongreye katılanlar adına TEMA Vakfı ve Erikli’nin katkılarıyla Balıkesir’de 4000 adet ağaç dikilecek.
Kongre oturumları
Kongrede su, İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Güncel Yaklaşımlar, Kentlere Su Sağlanması, Su Kaynakları ve Korunması, İçme Sularında Arsenik Sorunu, Sulardaki Mikro Kirleticiler, Bulunuşu, Kaynakları, Ekosisteme ve Sağlığa Etkisi, Ambalajlı Suda Ar-Ge ve İnovasyon, Su Ayak İzi, Sularda Ortaya Çıkan Biyotoksinler, Genel Özellikleri ve Yönetimi, Bina İçi Su Yapıları, Su ile İlgili İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği, Ambalajlı Su Sektörü, Küresel İklim Değişikliği: Su ve Sağlık Üzerine Etkileri, Su Ürünleri ve Beslenme, Ambalajlı Sularda Yasal Düzenlemeler oturumlarının yanı sıra “Çocuklarda Su Tüketiminin Değerlendirilmesi” başlıklı Danone Hayat Oturumu’nda, bütün yönleriyle ele alınacak.
SUDER Başkanı da konuşacak
16 Şubat’ta yapılacak Ambalajlı Su Sektörü oturumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter başkanlığında yapılacak. Oturumda SUDER Yönetim Kurulu Başkanı S. Serdar Seyhanlı “Türkiye’de ve Dünyada Ambalajlı Su Sektörü ve Gelişmeler”, Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar “Ambalajlı Su ve Tüketici Beklentileri”, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Lütfi Saltuk Demir de “Acil ve Afetlerde Topluma Su Sağlanmasında Ambalajlı Suyun Önemi ve Atık Kontrolü” başlıklarında görüşlerini, katılımcılarla paylaşacaklar.
SUDER Yönetim Kurulu Hüseyin Karamehmetoğlu da, son gün düzenlenecek “Ambalajlı Sularda Yasal Düzenlemeler” oturumunda, “Ambalajlı Sularda İzin İşlemleri: Sektör Sorunları”nı anlatacak.
(12)