Sürdürülebilir Palm Yağı Oluşumu (RSPO) 2016 Etki Raporunu yayınladı. Rapora göre denetleme kalitesine önemli bir ilerleme sağlandı, RSPO’nun uluslararası ve ulusal-altı düzeydeki politika forumlarındaki sesi güçlendi.
Palm yağı üretiminin sürdürülebilir olmasını sağlayarak doğayı korumayı hedefleyen bir kuruluş olan RSPO’nun başkanı Darrel Webber, 2016 yılının genel anlamda olumlu geçtiğini düşünüyor.
Korunacak alanlar arttırıldı ve şikayet sistemi modernleştirildi. Bu iki gelişme son derecede olumlu karşılandı.
Şeffaflık konusunda adımlar atılmalı
Öte yandan geride kalan 12 aylık dönemde yaşanan olumsuz geliaşmeler de var. Webber bunlar için, “önemli kilometre taşlarına rağmen, geçtiğimiz yıl yaşanan bazı gelişmeler için halen endişeliyim” yorumun yaptı.
Webber oluşumun halen imtiyaz haritalarıyla ilgili yasal konularla uğraştığından söz ediyor.
Kampanyacılar RSPO’nun şeffaflık konusunda daha önemli adımlar atması gerektiğini öne sürüyor.
Büyük firmalar, tüketicilerine ürünlerinde sürdürülebilir palm yağı kullanma teminatı veriyor.
RSPO ile ilgili güven sorunları
Öte yandan Hindistan, Endonezya, Çin ve diğer Asya ülkeleri gibi tüketim seviyesi yüksek olan birçok ülkedeki tüketiciler RSPO’yla ilgili pek bilgi sahibi değil. Avrupa ve Kuzey Amerika’da ise sınırlı bir farkındalık söz konusu.
RSPO tarafından yaptırılan çevrim içi iletişimin (Tüketici gruplarıyla yapılan pazar araştırması yerine) kullanıldığı itibar takibi, son 12 aydaki bazı itibar göstergelerine göre yukarı yönlü bir trendi takip ediyor.
Geçtiğimiz yıl, 13. yılını dolduran RSPO’nun en şanssız yılı olarak değerlendiriliyor. Peki 2017 nasıl geçecek? Morley’e göre, bu denli çok paydaşın söz sahibi olduğu bir süreçle ilgili tahminde bulunmak çok zor.
(9)