TürkTraktör’ün 2016 cirosu bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 3,4 milyar liraya yükselirken, net karı da yüzde 44 artışla 370 milyon lira oldu. TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, “Dünyada 4’üncü sırada bulunan Türkiye traktör pazarı, 2016’da yüzde 5 büyüyerek 70 bin 205’e yükseldi. Bu yeni bir rekor” dedi.
2016 yılı finansal sonuçları açıklanan toplantıda, TürkTraktör’ün, Ankara ve Sakarya Erenler’de bulunan fabrikalarında geçen yıl toplam 46 bin 31 traktör üretimi gerçekleştirdiği kaydedildi.
Şirketin, yıl boyunca yurt içinde 33 bin 605, yurt dışında ise 12 bin 625 satış yaptığı ifade edildi.
2016’yı bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 3,4 milyar liralık toplam ciroyla tamamlayan TürkTraktör’ün, yurt içi cirosu yüzde 14 artışla 2,5 milyar liraya, yurt dışı cirosu da yüzde 4 artışla 974 milyon liraya yükseldiği bilgisi verildi.
“Türkiye traktör pazarından yeni rekor”
TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, dünyada 4’üncü sırada bulunan Türkiye traktör pazarının bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüyerek 70 bin 205’e yükseldiğini, bunun yeni bir rekor anlamına geldiğini kaydetti.
Votto, TürkTraktör’ün kuruluşunun 62’nci yılı olan 2016’da, 800 bininci traktörü ve 400 bininci motoru ürettiklerini ifade edtti.
Ar-Ge çalışmalarıyla çiftçilerin hayatını kolaylaştıran ürünleri piyasaya sunmaya devam ettiklerini dile getiren Votta, “Ankara fabrikamız ‘Bronz Fabrika’ unvanını almaya hak kazandı. İnsan kaynaklarından ihracata, teknolojiden Ar-Ge’ye uzanan geniş bir yelpazedeki ödüllerimize yenilerini eklemenin gururunu yaşadık.” Dedi.
Votta, son 30 yılda toplamda 18 yılı pazar lideri olarak tamamladıklarını, bu önemli pazardaki kesintisiz liderliklerini 10’uncu yılına taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
1954 yılında kurulan TürkTraktör’ün yıllık 50 bin üretim kapasitesi bulunduğunu belirten Votta, dünyada sadece 7 ülkeye ihracatlarını olmadığını ancak Kırgızistan’a bu yıl ihracat planladıklarını kaydetti.
Filizlerin Mucizeleri Projesi
Marco Votta, TürkTraktör’ün yeni kurumsal sosyal sorumluluk projesi “Filizlerin Mucizeleri” hakkında şu bilgileri verid:
“Tarım ve otomotiv alanında kadın iş gücünün ve girişimciliğinin artırılmasını desteklemek üzere hayata geçirdiğimiz ‘Filizlerin Mucizeleri’ projesi aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımımızın da bir ürünü. Bu projemizi eğitim, tarımsal üretim ve istihdam olmak üzere 3 farklı konuyu sahiplenecek şekilde tasarladık. Kadın istihdamını artırmak için çalışmalarımızı sürdürürken, eğitim ayağında 5 ilde 58 mesleki ve teknik anadolu liselerini ziyaret edecek ve yaklaşık 3 bin kız öğrenciyle bir araya geleceğiz. Öğrencilere burs ve staj imkanı sağlayacağız. Projenin tarımsal üretim ayağında ise kadın çiftçi ve aileleriyle bir çalışma başlattı. Projemize katılan kadın çiftçilerimiz ve ailelerine Türkiye’de henüz yaygınlaşmamış özel bir bitkinin yetiştiriciliği konusunda destek veriyoruz. Çiftçilerimize ekimden hasada, girişimcilikten pazarlamaya, tarımdan sağlıklı beslenmeye kadar farklı alanlarda eğitimler verirken, yetiştirilecek karabuğdayla da yöre ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz.”
(8)