Toplam kırmızı et üretimi, 2016 yılı son çeyreğindeki düşüşe rağmen, geçen yıl bir önceki yıla göre, yüzde 2,04 artışla 1 milyon 173 bin 42 ton olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kırmızı Et Üretim İstatistikleri, IV. Çeyrek: Ekim – Aralık, 2016 verileri ile birlikte, 2016 yılında gerçekleşen kırmızı et üretim miktarı da netleşti.
Kurban Bayramı’ndan sonra üretim düştü
TÜİK verilerine göre toplam kırmızı et üretimi 2016 yılı IV. çeyrek döneminde, 271 bin ton olarak tahmin edildi. Böylece son çeyrekteki kırmızı et üretimi, Kurban Bayramı’nı kapsayan bir önceki çeyreğe göre yüzde 31,4, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8,8 oranında azaldı.
Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 107 bin ton oldu.
Son çeyrekteki kırmızı et üretimi içinde sığır eti üretimi, yaklaşık 249 bin ton olarak tahmin edildi. Sığır eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 30,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,7 oranında azaldı.
Koyun eti üretimi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 34,2, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 48 azalışla 15 bin ton olarak tahmin edildi.
Kırmızı et üretim miktarı, 2015 – 2016
2016 yılı kırmızı et üretimi
Son çeyrek rakamları ile birlikte, 2016 yılı kırmızı et üretim miktarları da belli oldu.
Türkiye’nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2,04 artışla 1 milyon 173 bin 42 ton olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, yıldan yıla artış gösteren kırmızı et üretim miktarı, 2011 yılında 776 bin 915 ton, 2012’de 915 bin 845 ton, 2013’de 996 bin 125 ton, 2014’de 1 milyon 8 bin 272 ton ve 2015 yılında 1 milyon 149 bin 508 ton olmuştu.
(4)