Anfaş Food Product, 24. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Medya Forumu’nda, Antalya’da dünya markası olacak bir gıda fuarı yapılabileceği konusunda görüş birliğine varıldı.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen Medya Forumu, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Badak, ANFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bıdı, ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıkgöz ile EGD Başkanı Celal Toprak ve dernek üyesi gazetecilerin katılımıyla yapıldı.
“Hedef; Dubai’yi geride bırakmak”
Forum’da söz alan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Badak, Türk çiftçisinin emeğini ön plana çıkartmak, onlara yeni pazarlar açmada yol göstermek gibi kutsal bir vazife edindiklerini söyledi. Badak, şunları kaydetti:
“Bu kutsal vazife lafla yerine gelmez. Bunu biliyoruz. Bu yüzden buraya çok kısa sürede dev bir fuar merkezi yaptık. Bu merkezde dünya çapında bir gıda fuarı yapacağız ve çiftçinin bu fuar yoluyla dünya pazarlarına açılması gerçekleşecek.
Anadolu’da gıda sektörü istediği noktaya ulaşamadı. Biz, ANFAŞ Gıda Fuarı ile bu adımı attık. Önümüzdeki dönemde bu iş daha da gelişecek. Biz, Türk çiftçisini de destekliyoruz, ihracatçıyı da destekliyoruz.”
“Dubai şimdilik bizden önde” diyen Sadık Badak, hedeflerinin onları geride bırakmak olduğunu sözlerine ekledi.
“Dünya markası olamadık”
Bir kilo mercimek dahi üretilmeyen Dubai’de dünya markası gıda fuarı yapıldığına dikkat çeken ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer de, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz tam 24 yıldır bu fuarı yapıyoruz, dünya markası olamadık. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Artık atağa geçme zamanı. Türkiye gıda üretiminde dünyada önemli bir noktada. Antalya’da bunun önemli merkezlerinden biri.
Bu fuarda çevre ülkeleri burada ağırladık. Fuara Arnavutluk, Sırbistan, Polonya gibi ülkelerin yanında 21 farklı ülkeden gruplar halinde, toplam 1000 kişilik alım heyeti geldi. Göreceksiniz bu ülkelere gıda ihracatımız artacak. Fuarların böyle bir yanı var. Ayrıca fuarların turizme de büyük katkısı olduğunu biliyoruz.
Önemli bir başarı elde ettik, ama yetmez. Hedefimiz, dünyanın ilgi odağı olacak bir gıda fuarı yapmak.”
“Gıda sektörü global gelişmelerden etkileniyor”
Medya Forumu’nda konuşan TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, global gelişmelerin daha zor bir sürece girdiğini ve gıda sektörünü etkilediğini dile getirdi. Zor bir coğrafyada olmamıza karşılık 1 milyar insanın yaşadığı bölgenin avantajına sahip olduğumuzu belirten Menlik, biyoçeşitlilik potansiyelinin yüksekliğine dikkat çekti.
Küresel gelişmeler sebebiyle gıda sektöründe geçen yıl 1.2 milyar dolar ihracat kaybı yaşandığını da hatırlatan Menlik, zor ele geçirilen bu alanda, pazarın çok kolay kaybedilebildiğini vurguladı.
Gıda sektörünün Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında en dinamik sektörlerin başında geldiğini kaydeden İlknur Menlik, gıdanın tarım bacağında ciddi sorunların olduğunu, üretim ile tüketim sürecinde ölçek sorunu yaşandığını ve bu bakımdan sıkıntılarımız olduğunu belirterek, “Global şirket çıkarmamız ve global marka sahibi olmamız en önemli noktalardan biridir” dedi.
“Fuar için şeker ve un var”
ANFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bıdı da yeni dönemde dünya markası olacak gıda fuarı yapmanın en önemli hedefleri olduğunu söyledi. Bıdı, şunları kaydetti:
“Dubai yapıyor, biz neden yapmayalım? Almanya fuarlar sayesinde 300 avroluk otel odalarını 1000 avroya satıyor. Dünyadaki bütün gelişmeleri fuarlar sayesinde ayaklarına getiriyor. Biz bunu neden yapmayalım?
Fuar için gerekli olan iki önemli şey var. Merkez, ANFAŞ herkesin gıpta ile baktığı bir merkez oldu. İkincisi otel. Antalya’da otel altyapısı muhteşem. Yani fuar için şeker ve un var. İş helva yapmaya kalmış durumda. Onu yapmak için de çok çalışmalıyız. Hepimize çok işi düşüyor.”
Şefler destek verecek
Forum’da söz alan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıkgöz de Antalya’da gerçekleşecek ve dünya markası adayı olacak bir gıda fuarına lezzet desteği vereceklerini belirterek, “Bu gıdaları alırsanız, bu lezzete ulaşırsınız’ mesajı vermeye hazırız” dedi.
(41)