Geleneksel peynir üretiminde önemli yeri olan Ezine peynirinin üretimi merkezi olan Çanakkale, Ulusal Peynir Çalıştayı ve Peynir Festivaline ev sahipliği yapacak. 4-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan Ulusal Peynir Çalıştayı; üniversiteler, bakanlık ve sanayiyi bir araya getirecek.
Dünya peynir ticareti, yaklaşık 32 milyar dolarlık hacim ile toplam süt ürünleri ihracatının %37’sini oluştururken, son 15 yılda 3 kata yakın bir büyümenin olduğu peynir ihracatı, 2014 yılı itibariyle 20 milyar doların üzerine çıktı.
Taze peynir, rendelenmiş peynir, eritme peynir, mavi damarlı peynir ve diğer peynirler olarak sınıflandırılan dünya peynir ticaretinde en büyük payı, diğer peynirler başlığı altında yer alan genellikle yöresel ve coğrafi işaretli olan gravyer, çedar, tilsit, feta gibi peynirler alıyor. Bu gruptaki peynirler, dünyada gerçekleşen toplam ihracatın %62’sini oluşturuyor.
Türkiye’deki peynir çeşitleri
Dünyada 2 ila 4 bin arasında peynir çeşidi olduğu bilinirken, Kafkas Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Türkiye’de 193 çeşit peynir üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye, 2013 yılı rakamlarıyla 600 bin tonu aşkın peynir üretimiyle, dünya peynir üretiminde 23. sırada yer alıyor.
Süt ve süt ürünleri ihracatımız içinde 2013 yılında 153,7 milyon dolarla en büyük payı alan peynir ihracatında, diğer peynirler grubundan kaşkaval ve beyaz peynirler en çok ihraç edilen ürünleri oluşturuyor.
Ülkemizde üretilen 193 çeşit peynir içinde coğrafi işaret tescili almış olan peynirler ise Diyarbakır Örgü Peyniri, Edirne Beyaz Peyniri, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peyniri), Erzincan Tulum Peyniri, Ezine Peyniri ve Kars Kaşarı.
Ezine Peyniri, Alplerden sonra dünyada ikinci en çok oksijen üreten ve 29 tanesi dünyada sadece Kazdağı milli parkında bulunan endemik bitkileri barındıran Kaz Dağlarının kuzey ve batı kesimlerini de içine alan Çanakkale’ye bağlı Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçeleri ile Çan’ın bazı köylerinde üretiliyor.
Ulusal Peynir Çalıştayı
Ezine peynirinin üretildiği Çanakkale, Mayıs ayı başında peynir tutkunlarını ağırlayacak. 4-6 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenecek Ulusal Peynir Çalıştayı kapsamında yapılacak Çanakkale’nin ilk Ulusal Peynir festivali de, ulusal ve yerel pek çok peynir üreticisini buluşturacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in katılımıyla gerçekleşecek Çalıştay’da, peynir üreticilerinin kaliteli üretim ile birlikte tüketiciye ulaşmada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, tüketici bilinç düzeyinin arttırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar, izlenecek politikalar ve eğitim faaliyetleri ile sütteki kalite ve hijyen sorunu da masaya yatırılacak.
Çalıştayda peynir ihracatının artırılabilmesi için izlenecek stratejiler, pazarlama kanalları, markalaşma ve coğrafi işaret konuları da sektör, bakanlık temsilcileri, akademisyenler ve üreticiler tarafından tartışılacak.
Çanakkale Peynir Festivali de aynı tarihlerde, farklı peynir çeşitlerinin tadımına imkan sağlayacak.
(68)