Süt sanayi işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 azalış gösterirken, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynirler hariç, içme sütü ve diğer süt ürünlerinin üretiminde artış yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Mayıs 2017 verilerini açıkladı.
Toplanan inek sütü miktarı azaldı
Ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, 2017 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında azalarak 808 bin 848 ton olarak gerçekleşti.
Toplanan inek sütü miktarında gözlenen düşüşe rağmen, Mayıs ayında içme sütü ve diğer süt ürünlerinin birçoğunda üretimde artış yaşandı.
Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Süt ürünleri üretimi
Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 118 bin 576 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artış gösterdi.
İnek peyniri üretimi 58 bin 878 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 arttı.
Yoğurt üretimi 104 bin 115 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 oranında artarken, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artışla 64 bin 785 ton olarak gerçekleşti.
Mayıs ayında, 2016 yılı Mayıs ayına göre üretiminde düşüş gözlenen tek ürün grubu, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri oldu. Bu grupta üretim bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 azalışla, 4 bin 481 tona geriledi.
Toplanan inek sütü, Mayıs 2017
TÜİK’in belirlemelerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 azaldı.
(56)